07:01:33 27.04.2024
Stiri

DESCOPERIRE șocantă // Trei oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

Știri 18.09.2018 14:19 Vizualizări1193 Autor: Ziarul National
DESCOPERIRE șocantă // Trei oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator sursa: eva.ro


Patru pacienți s-au îmbolnăvit de cancer după ce au primit organe de la aceeași donatoare, iar trei au decedat.

Un raport științific dezvăluie un caz șocant: trei persoane au murit de cancer de sân după ce au primit organe de la același donator. Persoana de la care a pornit totul a fost o femeie de 53 de ani care a murit de infarct în 2007. Rinichii, plămânii, ficatul și inima au fost transplantate, însă, în mai puțin de șase ani, patru din cinci pacienți s-au îmbolnăvit de cancer, iar trei dintre aceștia au decedat, informează cotidianul britanic Daily Mail.

Cancerul era prezent în organismul donatoarei, dar nu a fost sesizat de medici înainte de prelevarea organelor și au acționat asemenea unui cal troian, ducând boala în corpul fiecărui pacient care a primit organele. Din cei patru pacienți, trei au fost răpuși de cancerul de sân și doar unul a supraviețuit. Timpul lung în care au evoluat tumorile a îngreunat descoperirea acestui caz.

Potrivit specialiștilor, posibilitatea ca un pacient să se îmbolnăvească de cancer de la un organ transplantat este de una la 10.000. Aceștia au explicat în raportul publicat de American Journal of Transplantation că este prima oară când un donator a transmis cancerul altor patru pacienți. În plus, spun experții, nu a mai existat vreodată un termen atât de lung în care s-au dezvoltat tumorile.

Cercetătorii de la Universitatea din Tübingen, Germania, și cei de la VU University Medical Center, din Amsterdam, Olanda, au depistat cazul incredibil care s-a întins pe o perioadă de șase ani.

Experții au subliniat că testele la care a fost supus donatorul au fost suficient de bune, iar riscul transmiterii cancerului prin organele prelevate este de numai 0,01 - 0,05%.

Din moment ce nu poate fi exclus complet, acest risc s-a transformat într-o realitate cruntă în această situație.

Primul pacient care a fost diagnosticat cu cancer a fost o femeie de 42 de ani care a primit plămânii donatoarei. La mai puțin de un an și jumătate după ce a primit aceste organe, ea a fost internată în spital, pentru că acestea nu funcționau bine, relatează Daily Mail. Doctorii au descoperit atunci că ea avea cancer de sân care se extinsese în plămâni și în oase, apoi în ficat.

Femeia a murit în august 2009.

Boala apare în diagnostic drept cancer de sân, chiar dacă cuprinde și alte organe, pentru că tumorile au celulele specifice cancerului care a invadat inițial corpul. Cu ajutorul testelor ADN, medicii au descoperit că boala a apărut în plămânii transplantați.

Când au aflat teribila veste, femeia de 62 de ani care primise rinichiul stâng al donatoarei și un bărbat de 32 de ani care îl primise pe cel drept au fost anunțați de riscul de a face cancer. Analizele nu au indicat nici urmă de cancer. Însă în 2011, bărbatul a fost diagnosticat cu cancer de rinichi, iar cinci ani mai târziu femeia a făcut cancer de ficat.

Rinichiul bărbatului a fost scos, iar el a făcut chimioterapie timp de un an, reușind să se vindece în 2012. Femeia, în schimb, nu a avut noroc: cancerul depistat în ficat s-a extins la rinichi, oase, splină și tractul digestiv. Tratamentul a fost oprit și ea a murit la numai două luni după ce primise diagnosticul și la șase ani după transplantul care ar fi trebuit să-i salveze viața.

Al patrulea pacient care s-a îmbolnăvit de cancer a fost o femeie de 54 de ani. Ea suferea de ciroză și a primit ficatul donatoarei. Tumoarea a fost depistată în 2011, dar ea a refuzat scoaterea organului primit, temându-se de complicațiile pe care le suferise după prima operație, în 2007.
Medicii au observat că femeia se simțea bine, iar cancerul părea să se fi oprit din dezvoltare. Dar în 2014 boala a început să se extindă, iar femeia a refuzat orice tratament și s-a stins din viață.

Cum a fost posibil așa ceva? Cercetătorii cred că păstrarea organelor la o temperatură optimă, fără aport de sânge, în timpul transplantului, a ajutat celulele canceroase să reziste până la trecerea lor în sistemul sanguin al pacienților receptori, apoi acestea au început să se răspândească.

Un alt element decisiv a fost faptul că pacienții urmau tratament care le slăbea sistemul imunitar pentru ca acesta să nu respingă noile organe, iar cancerul a profitat și s-a dezvoltat neobservat.

Pe de altă parte, experții susțin că mai multe analize asupra organelor donate ar fi irelevante și ar elimina mai mulți donatori, micșorând șansele unor transplanturi pe care pacienții le așteaptă chiar și ani la rând. „Rata extrem de mică a transmiterii bolilor în timpul transplanturilor demonstrează eficiența actualelor norme.

O examinare medicală completă, inclusiv o analizare a sânilor, ar trebui mereu efectuată, așa cum prevăd normele transplanturilor de organe”, arată echipa de cercetare condusă de Yvette Matser în raportul publicat de American Journal of Transplantation.

„Acest caz extraordinar arată consecințele uneori fatale pe care le poate avea cancerul de sân derivat de la un donator și faptul că refacerea imunității poate induce remisia completă a bolii”, se menționează în documentul citat.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md