19:20:14 04.08.2021
 
Stiri

Deputatul Igor Munteanu cere „DEMISIA IMEDIATĂ” a Guvernului Chicu și înlocuirea lui cu „un guvern capabil și eficient, votat de urgență în Parlament”: „Promisiunile lui Dodon sunt POPULISTE și dictate de agenda sa electorală”

Actualitate 25.05.2020 19:41 Vizualizări2727 Autor: Ziarul National
Deputatul Igor Munteanu cere „DEMISIA IMEDIATĂ” a Guvernului Chicu și înlocuirea lui cu „un guvern capabil și eficient, votat de urgență în Parlament”: „Promisiunile lui Dodon sunt POPULISTE și dictate de agenda sa electorală”


Parlamentul R. Moldova a fixat un deficit bugetar de 16,2 miliarde de lei, iar în august 2020 acesta ar putea să depășescă suma de 20 de miliarde de lei. Cu toate acestea, președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că salariile pentru medici vor fi dublate în acest an, iar Guvernul Chicu va achita câte 700 de lei pensionarilor cu venituri sub 3 000 de lei.

Deputatul Igor Munteanu atrage atenția că analizele bugetare arată că R. Moldova este departe de situația în care ar spune cineva că ne-am îndepărtat de un colaps economic, iar asta înseamnă că promisiunile lui Dodon sunt „populiste și dictate doar de agenda sa electorală”.

„Sursele externe de împrumut și credite refuză să ajungă la actualul Guvern, considerat a fi un blazon al deciziilor proaste și al inculturii. Creditul rusesc a picat, pentru că a fost scris prost și comporta riscuri prea mari pentru R. Moldova. Platforma DA a cerut Guvernului să optimizeze cheltuielile sectorului public cu 2,3 mlrd la rectificare și întărirea încasărilor în bugetul public. Am cerut atunci Guvernului să renunțe la proiecte ideologice (Memorial), la achiziții și servicii nepotrivite pe timp de pandemie. Am propus la rectificarea bugetului să oferim tuturor pensionarilor din R. Moldova un ajutor unic de stat pentru perioada pandemiei de 1 000 de lei, însă nici pentru asta Guvernul nu a găsit bani. În replică, coaliția PSRM-PD a blocat solidar toate propunerile opoziției, excepție făcând indemnizația unică către deținătorii de patente, pe care a făcut-o tot pe dos. Măsurile economice ale Guvernului au frizat ridicolul. Ele s-au îndreptat mai mult spre sectoare clientelare (acoperirea dobânzilor la creditele solicitate la bănci, scutiri de taxe la producătorii locali de țigări și optimizarea unor taxe locale pentru companiile interesate de cariere), iar ajutorul real... acesa este nul.

CITIȚI și Ajutorul de Paște de 700 de lei, destinat pensionarilor, va fi transferat mai aproape de ALEGERILE PREZIDENȚIALE: „Mijloace financiare sunt, le-am depistat”

La ultima ședință a Parlamentului, Guvernul a avizat negativ proiectul lege care viza majorarea ondemnizațiilor lunare pentru veteranii de război (300 - 500 de lei), motivând că R. Moldova trece la măsuri de austeritate. Din același motiv, Guvernul nu a acceptat propunerea mea de a achita îndemnizații de risc APL, serviciilor comunale, alte grupuri sociale care stau în prima linie de apărare a populației, De ce? Știți răspunsul. Austeritate și de-atâta. Compesnațiile de 700 de lei juruite de Dodon ar costa cca 400 de milioane de lei. Dacă adăugăm dublarea salariilor personalului medical cerută de Dodon, ar însemna încă 600 de milioane de lei, în total un miliard de lei. Și toate aceste măsuri - nu în mod transparent, prin dezbateri în comisii asupra bugetului, ci la conferințele de presă ale lui Dodon - asta arată fățărnicia și slugărnicia actualului Guvern”, susține Igor Munteanu, într-o postare pe Facebook.

În opinia deputatului, Dodon ar repeta Dodon situația din 2009 a lui Vladimir Voronin, care a încercat să ofere dublări și triplări de salarii, luate din „aer”.

„Cum populismul ieftin nu l-a ajutat pe Voronin în 2009, cu Grecianîi premier, nu-l va ajuta populismul nici pe Dodon, în 2020. Totuși, aceste acțiuni de PR politic vorbesc grăitor despre urgența de a izola acest actor electoral, Dodon, de resursele publice, care-și imaginează că poate câștiga susținere prin manipulare și acrobații financiar-bugetare, fără a răspunde la învinuirile directe de corupție mare, de bani primiți cu sacul de celofan, de care se face vinovat și va răspunde”, continuă Munteanu, care îl taxează și pe premierul Ion Chicu ce „monitorizează pandemia de peste Prut dintr-o perspectivă strict revizionistă”.

„Demisia imediată a Guvernului Chicu și înlocuirea lui cu un guvern capabil și eficient, votat de urgență în Parlamentul R. Moldova”, cere deputatul Igor Munteanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Vasile 25.05.2020 23:38

Dom. Munteanu, de unde stii tu ce a mai ramas in caznaua de la Saduva?Atata timpcat sau dus curcani si vitelusi la Condrita pentru a se face un Saffaricu psedinti oleaca a nimanui,cuoleaca detehnocrati,cuoleaca de mincinosi va trebui sal mai alegem...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.08.2021 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Retorica electorală ...

30.07.2021 09:31 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin e nemulțumit d...

26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md