14:14:05 22.01.2020
 
Stiri

Deputații, la un pas de BĂTAIE. Documentul care îi acordă mai multe prerogative lui Dorin Chirtoacă, VOTAT cu scandal

Politică 08.04.2016 14:02 Vizualizări1443 Autor: Stela Mihailovici
Deputații, la un pas de BĂTAIE. Documentul care îi acordă mai multe prerogative lui Dorin Chirtoacă, VOTAT cu scandal


Un nou proiect de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost votat astăzi în primă lectură de Parlament, deși Cancelaria de Stat a dat aviz negativ documentului, iar deputații au criticat mai multe prevederi din acesta.

Modificările legislative îi acordă mai multe prerogative primarului general Dorin Chirtoacă și lipsește Consiliul Municipal Chișinău de dreptul la decizie în cazul mai multor chestiuni ce țin de administrarea capitalei.

Autorii proiectului, care fac parte din fracțiunea Partidului Liberal, au propus să fie schimbată procedura de alegere a viceprimarilor municipiului Chișinău. Actualele norme prevăd că cei patru viceprimari sunt aleşi, la propunerea edilului, prin decizia Consiliului Municipal (CMC), adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi și stipulează că primarul trebuie să propună alți candidați, dacă primii nu au întrunit numărul necesar de voturi la două şedinţe consecutive. Acum, edilul va avea dreptul să numească viceprimarii prin dispoziție, dacă CMC va respinge de două ori consecutiv candidaturile înaintate la funcțiile de viceprimar.

De asemenea, primarul va obține prerogativele de numire și eliberare din funcții a pretorilor, șefilor de direcții generale, subdiviziuni, servicii, regii și întreprinderi municipale.

„Acest document urmărește ca CMC să fie pus sub călcâiul primarului. Adevărata miză este interesul Partidului Liberal. Faceți trimitere la Carta europeană, dar aceasta prevede întărirea rolului consiliilor locale. Adevărata miză este limitarea competențelor CMC”, a declarat deputatul socialist Vlad Batrâncea, care a precizat că socialiștii se vor adresa la Curtea Constituțională, având siguranța că vor avea succes.

„Direcțiile sunt servicii descentralizate în autoritate sau sunt ale primarului? Asta este competența Consiliului de a numi șefii de direcții, de a le cere darea de seamă. Acești șefi trebuie angajați prin concurs”, a punctat deputatul liberal-democrat Tudor Deliu.

Deputata comunistă Elena Bodnarenco, președinte al Comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, a fost de acord cu remarca lui Tudor Deliu și a adăugat că ar trebui numiți prin concurs și pretorii din sectoarele capitalei.

După ce spiritele s-au încins între socialiști și liberali, deputatul democrat Sergiu Sârbu a cerut să fie încheiate dezbaterile, pentru că multe dintre propuneri au fost discutate în comisiile parlamentare și se vor face amendamente pentru lectura a doua a proiectului.

„Primarul general are votul cetățenilor. E democratic. Când cetățenii aleg un primar, trebuie să-i asigurăm drepturi depline… Nu pretindem că am înaintat un proiect ideal. E normal ca aceasta să fie îmbunătățit, dar una este când vii cu argumente și alta este când vii cu declarații populiste. Lumea asta e săracă, vai de capul ei. Terminați cu demagogiile”, s-a adresat Ghimpu către deputații socialiști.

„Terminați cu bardacul”, a concluzionat cu un îndemn Mihai Ghimpu, după care deputații socialiști au venit la tribună și au iscat o ceartă. Socialistul Grigore Novac l-a apucat de cravată pe Mihai Ghimpu. Deputații democrați i-au sărit în apărare și parlamentarii au fost la un pas de bătaie.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Fost votant pl 08.04.2016 19:23

niste derbedei avem in parlament,niste curve si hoti.Iata ce am ales oameni buni.Mancavar cancerul pe toti .

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md