05:34:29 08.12.2023
Stiri

Deputații din Parlamentul Independenței solicită EVACUAREA URGENTĂ a armamentului rusesc stocat la Cobasna: „Cele peste 20 000 de tone de muniții, inclusiv chimice și radioactive, sunt mult mai periculoase decât cele din portul de la Beirut”

Actualitate 18.08.2020 10:13 Vizualizări4431 Autor: Ziarul National
Deputații din Parlamentul Independenței solicită EVACUAREA URGENTĂ a armamentului rusesc stocat la Cobasna: „Cele peste 20 000 de tone de muniții, inclusiv chimice și radioactive, sunt mult mai periculoase decât cele din portul de la Beirut”


Un grup de deputați din primul Parlament al R. Moldova, numit și Parlamentul Independenței, solicită „evacuarea necondiționată și urgentă” a armamentului rusesc stocat de trei decenii deja la Cobasna, în contextul tragediei produse recent în Beirut, Liban.

Într-o declarație a Asociației Obștești „Parlamentul-90”, semnată de câteva zeci de deputați ai primului Legislativ, se arată că o eventuală explozie la depozitul de la Cobasna ar putea avea consecințe mult mai grave decât în Beirut, unde au decedat peste 170 de persoane, 6 000 au fost răniți, iar alte sute de mii au rămas fără locuințe.

„Cele peste 20 000 de tone de muniții, printre care se găsesc și muniții chimice, biologice, radioactive, pe care Rusia refuză să le evacueze de trei decenii, sunt mult mai periculoase, fiind de o putere de câteva ori mai mare decât arsenalul chimic din portul de la Beirut. Eventualitatea unei explozii s-ar solda cu consecince și mai grave, făcând praf nu numai orașul Râbnița și din localitățile din împrejurimi, dar, fiind în apropriere de fluviul Nistru, ar periclita ecologic cu o apocalipsă chimică, biologică și radioactivă apele fluviului și ale Mării Negre, afectând grav și țările bazinului pontic”, cităm din declarația foștilor deputați.

Semnatarii documentului cer insistent Federației Ruse „evacuarea necondiționată și urgentă a armatei şi tuturor muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova”, care este stat suveran și independent, membru al ONU, și solicită sprijinul corpului diplomatic, organismelor internaționale, europene și ale statelor acreditate în Republica Moldova, deputaților de toate legislaturile, dar și al societății civile pentru acest demers.

Vedeți mai jos întreaga declarație a unui grup de deputați ai Asociației Obștești „Parlamentul-90” cu privire la evacuarea necondiționată și urgentă a armamentului rusesc stocat în satul Cobasna, Republica Moldova:

Tragedia de la Beirut, provocată de explozia a 2 750 de tone de azotat de amoniu, depozitate în port în condiții nesigure, și consecințele cu care s-a soldat – peste 170 de morți, 6 000 de răniți și sute de mii de oameni rămași fără adăpost, pagubelor materiale de miliarde de dolari – trebuie să ne pună încă o dată în gardă privind pericolul ce ne paşte arsenalul rusesc stocat în satul Cobasna, Republica Moldova.

Cele peste 20 000 de tone de muniții, printre care se găsesc și muniții chimice, biologice, radioactive, pe care Rusia refuză să le evacueze de trei decenii, sunt mult mai periculoase, fiind de o putere de câteva ori mai mare decât arsenalul chimic din portul de la Beirut. Eventualitatea unei explozii s-ar solda cu consecince și mai grave, făcând praf nu numai orașul Râbnița și localitățile din împrejurimi, dar, fiind în apropriere de fluviul Nistru, ar periclita ecologic cu o apocalipsă chimică, biologică și radioactivă apele fluviului și ale Mării Negre, afectând grav și țările bazinului pontic.


Pornind de la:

1. Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991, în conformitate cu care Republica Moldova, în calitate de stat suveran şi independent, a cerut în repetate rânduri și cere Guvernului Federației Ruse încetarea stării ilegale de ocupaţie şi retragerea trupelor armate, inclusiv a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova;
2. prevederile art. 11, alin.(2) din Constituție, potrivit cărora Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său;
3. Rezoluția de la Istanbul, prin care Federația Rusă și-a asumat angajamentul de a retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova,

Deputații Poporului, membri ai Parlamentului Independenței, constituiți în AO „Parlamentul-90”, rămânând fideli actelor enunțate, cer insistent Federației Ruse evacuarea necondiționată și urgentă a armatei şi tuturor muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, stat suveran și independent, membru al ONU. Vrem să credem că Rusia nu rămâne neglijentă și iresponsabilă față de poporul nostru, respectă dreptul altor popoare la o viață în siguranță nu mai puțin decât al propriului popor.

Totodată, ne adresăm corpului diplomatic, organismelor internaționale, europene și ale statelor acreditate în Republica Moldova, deputaților de toate legislaturile, inclusiv actualii deputați din R. Moldova și societății civile de a susține demersul nostru în această chestiune de importanță vitală, de un posibil impact catastrofal uman și a contribui la soluționarea pașnică și cât mai grabnică a acestei probleme.

Semnatari: Arseni A., Agachi Vl., Amihalachioae Gh., Balan E., Buga I., Bejenuţă P., Baștovoi A., Besleagă Vl., Berlinski V., Bivol I., Bodiul Z., Bratu I., Bordeianu Gr., Brașovianu P., Bulgari V., Capangi Vl., Chiriac A., Chiriac I., Chisner A., Ciuntu I., Colun V., Cojocari V., Croitor D., Carandiuc B., Culea C., Cernei D., Costaș I., Călugăru Gh., Dabija N., Druță M., Dolganiuc V., Druc M., Darie V., Diaconu A., Dobrea V., Eremia I., Gherman V., Hioară Gh., Holban D., Jardan V., Lefter T., Lazer M., Martiniuc S., Matei V., Macrinici T., Madan I., Maimescu Şt., Mărgineanu I., Mereuţă I., Miţcul I., Misail N., Moraru N., Munteanu P., Munteanu I., Nastase V., Nedeliciuc V., Neagu I., Novac I., Negura I., Negru I., Nirean T., Noroc D., Palancica I., Para V., Patraș M., Platon S., Popovici M., Postovan D., Proca N., Pârvan P., Poiată M., Palii I., Pascaru Vl., Reniţă Al. Robu N., , Sagin V., Saulea A., Secrieru E., Scalinii L., Scutaru I., Șoimaru V., Tocan V., Titu S., Trestianu Gh., Țopa T., Țurcan C., Țurcanu I. S., Țurcanu I., Tampiza C., Ursu Vas., Zgardan Vas. ș.a.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md