07:49:11 16.07.2018
 
Stiri

Unul dintre autorii modificărilor la Legea cetățeniei răspunde acuzațiilor Transparency International. „Aceste ONG-uri absolut subiective manipulează și dezinformează”

Politică 11.08.2017 17:30 Vizualizări1858 Autor: Ziarul National
Unul dintre autorii modificărilor la Legea cetățeniei răspunde acuzațiilor Transparency International. „Aceste ONG-uri absolut subiective manipulează și dezinformează”

Deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul din autorii legii care permite ca cetățenia R. Moldova să fie acordată oamenilor bogați din afara țării, respinge acuzațiile celor de la Transparency International Moldova, care spun că vânzarea cetățeniei moldovene străinilor creează riscul de legalizare a banilor murdari.

„În nota de argumentare la proiectul de lege, atunci când a fost votat, la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, veți vedea că modificările sunt în strictă conformitate cu toate standardele şi practicile europene. Sunt multe ţări din UE care au exact aceleaşi prevederi şi acelaşi mecanism de acordare a cetățeniei pentru investitori străini. Noi am stabilit exact aceleaşi principii, standarde şi nişte condiţii extrem de riguroase din punct de vedere al securităţii statului. Ne pare rău că aceste ONG-uri absolut subiective nu au studiat, nu au pătruns în esenţă, manipulează, dezinformează atât de nerușinat opinia publică”, a declarat acesta într-un interviu pentru Europa Liberă.

Citește și: Transparency International: După ce nu le-a mers cu liberalizarea capitalurilor, deputații au găsit altă modalitate de a legaliza banii obținuți ILEGAL?

Sârbu a încercat să explice de ce aceste modificări au fost făcute tocmai acum. „Acesta este un mecanism care poate să stimuleze investiţiile în economia R. Moldova şi e un mecanism folosit de toate ţările. E păcat că R. Moldova până acum nu s-a folosit de această oportunitate. Trebuia mult mai devreme să o facem pentru a atrage investiţii în economia ţării”.De asemenea, acesta a spune că cetățenia R. Moldova nu va fi acordată doar celor care vor investi bani în sectorul imobiliar și cel financiar public, inclusiv prin procurarea hârtiilor de valoare de stat.

„Conform hotărârii de Guvern, aceste domenii vor fi dezvoltate. Guvernul în fiecare an va stabili domeniile de dezvoltare strategică. Noi am reieșit din experiența internațională şi am propus acele investiţii care pot fi controlate efectiv. Este mult mai simplu de a controla investiţiile în hârtii de valoare, investiţii imobiliare şi financiare decât alte investiţii care sunt foarte complicat de verificat. Detaliile vor fi stabilite însă de Guvern în fiecare an reieşind inclusiv din existentul fond de dezvoltare strategică economică. Nu e nimic nou. Aşa-zişii experţi sunt probabil persoane care nu prea vor binele ţării şi vin doar să critice absolut nejustificat fără a studia experienţa internaţională. Noi am studiat-o jumătate de an şi am venit cu un mecanism absolut eficient. Interesant unde au fost aceşti experţi anul trecut, când s-a votat legea. De ce ei s-au trezit abia acum şi observă lucruri peste un an de zile”.

Acesta a mai spus că în total vor fi acordate 5 000 de cetățenii, iar fiecare persoană care va dori să obțină pașaportul R. Moldova pe această cale va fi verificată minuțios.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!timofei 11.08.2017 18:27

si din fondurile europene care le primesc nu mai stii pentru ce, o mai finanteaza pe ascuns pe Maia Sandu...

Tarnacop 11.08.2017 18:28

Mai minciunos si pervers ca Scarbu este greu de gasit

Oleg 11.08.2017 18:37

Niște debili ăștia de la Transparency, cum adică dacă vin niște oligarhi în Moldova, investesc bani, crează locuri de muncă și achită taxe la stat asta-i rău? Da în CAnada cum în puii mei este, nu așa ?

Dorin 11.08.2017 19:22

Eu nu cred in ONG-urile noastre, ele toate sunt facute cu un scop, politic sau de a spala banii.

Dragos 12.08.2017 19:16

Stimati fani profani, va dati seama cate milioane a "investit" Nasul Cosa Nostra Plahoit in cetatenii si pasapoarte de tot soiul, de tot rahatul? Nici finul Nasului sau Yaralov etc. nu este mai breaz. Asta e curata sulerie.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

06.07.2018 09:19 Nicolae Negru Implacabila rezoluție a Parlamentului...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md