01:30:20 29.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice. Acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerț foarte dezvoltat cu UE și acest trend va fi accentuat”

Actualitate 23.03.2023 16:28 Vizualizări1426 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice. Acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerț foarte dezvoltat cu UE și acest trend va fi accentuat”


Guvernul de la Chișinău depune eforturi pentru ca reglementarea conflictului transnistrean să se producă exclusiv prin mijloace pașnice, dă asigurări premierul Dorin Recean.

„Acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerț foarte dezvoltat cu Uniunea Europeană. Acest trend va fi accentuat și nu există o agendă contrapusă - Uniunea Europeană versus reglementarea conflictului transnistrean. Ele se întâmplă”, a declarat astăzi premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă.

Oficialul de la Chișinău a recunoscut faptul că R. Moldova se confruntă în prezent cu „atacuri hibride fără precedent”, dar a adăugat că instituțiile statului țin situația sub control.

„Republica Moldova, față face acum unor atacuri hibride fără precedent, dar am să accentuez, face față. Şi va continua să asigure pace și stabilitate. Spuneam și anterior - instituțiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare și de asta încurajam societatea și mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economică, pe dezvoltare socială, cum ziceam, toată lumea să muncească la locul lui de muncă, să fie productivă și să producem bunăstare”, a punctat premierul Recean.

Potrivit oficialului de la Chișinău, Republica Moldova, cu ajutorul României și cu ajutorul prietenilor din Uniunea Europeană, cu ajutorul Statelor Unite, își recapătă „tot mai multe grade de libertate” și, în asemenea condiții, independența energetică, dezvoltarea economică și reziliența instituțiilor fac colaborarea între Republica Moldova și, în primul rând, România, dar și alte state, „una care să asigure evitarea unor scenarii negre”: „Sunt sigur că această colaborare a noastră cu Bucureștiul crește capacitatea Republicii Moldova de a face față tuturor scenariilor destabilizatoare”.

CITIȚI și REZULTATE CONCRETE // Recean, după întrevederea cu Ciucă: România va finanța cu 25 de milioane de euro 58 de proiecte din „Satul European”, controlul comun la Leușeni-Albița - funcțional din aprilie, iar podul de pontoane Leova-Bumbăta - din mai

Șeful Guvernului de la București, Nicolae Ciucă, a apreciat, la rândul său, profesionalismul pe care instituțiile statului l-au arătat în abordarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova.

„Întreaga comunitate internațională a înțeles contextul și a înțeles amenințările la care este supusă Republica Moldova, motiv pentru care a existat o coordonare și trebuie să existe în continuare o coordonare a sprijinului atât din partea României, dar și din partea Uniunii Europene și a celorlalți parteneri pe care R. Moldova îi are în contracararea și menținerea stabilității în republică. Sunt convins că, așa cum au reușit până acum, în continuare se vor face demersuri și vom lua măsuri, vom acorda tot sprijinul necesar ca împreună cu celelalte țări să sprijinim Republica Moldova să își mențină parcursul și coerența în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Subscriu întru totul la răspunsul pe care l-a dat domnul prim-ministrul legat de Transnistria. Este nevoie de dialog și soluționarea acestuia trebuie să se facă absolut pe cale pașnică, în conformitate cu pașii care deja s-au realizat în formatul 5+2 Sigur, de aici încolo trebuie să continue și să se vină cu soluții concrete, pentru că nu trebuie să fie impietat în niciun fel demersul de aderare, de soluționare a acestui conflict”, a afirmat premierul României, Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul României s-a arătat sigur că acțiunile hibride care reprezintă un pericol la adresa securității R. Moldova pot fi combătute prin „credibilitatea pe care cetățenii o au față de autoritățile statului”.

„Această credibilitate se dobândește prin deciziile pe care le luăm, astfel încât cetățenii să vadă că Guvernul este interesat de măsuri economice, de creșterea investițiilor, de asigurarea stabilității sistemului energetic, de asigurarea cu combustibil pentru timp de iarnă și nu doar de pe o iarnă pe alta, ci să avem un angajament pe termen mediu și lung, prin credibilizarea atât a mesajelor, dar în mod deosebit prin credibilizarea autorității, prin ceea ce fac în fața cetățenilor”, a afirmat Nicolae Ciucă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md