16:07:57 15.08.2022
Stiri

SOLICITARE // Timofti este rugat să nu promulge o lege adoptată de Parlament

Social 15.04.2014 13:17 Vizualizări2612 Autor: Galina Munteanu
SOLICITARE  // Timofti este rugat să nu promulge o lege adoptată de Parlament flux.md


Asociaţia „Promo-LEX” solicită preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, în calitate de garant al Constituției, să nu promulge legea care prevede eliminarea taxelor și accizelor pentru mărfurile provenite din regiunea transnistreană. Mai mult, membrii asociației îi cer președintelui să propună Parlamentului şi Guvernului crearea unui fond special pentru acumularea resurselor necesare compensării pierderilor şi prejudiciilor suportate de către proprietarii de terenuri şi fermierii din Dubăsari. „În fondul respectiv urmează să fie acumulate sumele plătite de către agenţii economici aflaţi pe teritoriul R. Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar pentru efectuarea procedurilor vamale și pentru poluarea mediului”, se precizează în apelul către președintele Nicolae Timofti.

Potrivit sursei, adoptarea de către Parlament a acestei legi ar fi una dintre condițiile puse de către așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ștanski, pentru continuarea dialogului politic.

După întrevederea pe care a avut-o ieri cu ministrul Reintegrării, Eugen Carpov, Nina Ștanski a declarat că administraţia de la Tiraspol salută adoptarea modificărilor cerute, însă oricum nu este dispusă să permită accesul nelimitat al proprietarilor către terenurile lor.

În acest context, asociaţia „Promo-LEX” consideră că autorităţile constituţionale trebuie, în regim de urgenţă, să calculeze şi să compenseze toate pierderile şi prejudiciile suportate de către fermieri şi proprietarii de terenuri.

„În condiţiile în care administrația de facto din regiune continuă să creeze obstacole pentru activitatea locuitorilor şi dezvoltarea localităţilor din zona de securitate, considerăm că promulgarea modificărilor solicitate de administraţia regiunii de est a R. Moldova devine imposibilă. Propunem ca sumele acumulate de la agenţii economici din estul ţării să fie redirecţionate într-un fond special pentru acoperirea prejudiciilor şi pierderilor suportate de către fermierii şi proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari (localităţile Doroţcaia, Coşniţa, Cocieri, Pârâta, Pohrebea, Molovata Nouă)”, se precizează în apelul asociaţiei „Promo-LEX” în adresa președintelui R. Moldova.

Totodată, „Promo-LEX” atrage atenția şi asupra situației școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. „Conform ultimelor declarații ale reprezentanților administrației de la Tiraspol, acestea insistă asupra impozitării conform „legislației” locale ale acestor școli și asupra altor acțiuni abuzive, care urmăresc scopul deliberat de a închide aceste școli”, mai precizează sursa citată.

Asociația „Promo-LEX” reprezintă interesele și apără, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), drepturile a peste 1 500 de fermieri și proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md