15:05:26 15.08.2022
Stiri

Câte PARTIDE din R. Moldova vor avea dreptul să înainteze candidați pentru funcția de PREȘEDINTE

Politică 25.08.2016 16:30 Vizualizări2018 Autor: Ziarul National
Câte PARTIDE din R. Moldova vor avea dreptul să înainteze candidați pentru funcția de PREȘEDINTE


Ministerul Justiției a actualizat lista partidelor politice cu dreptul de a înainta candidaturi pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent. Astfel, cel puțin 45 de partide și organizații social-politice vor avea dreptul să înainteze propriul candidat, în cazul în care se vor conforma cerințelor impuse de Comisia Electorală Centrală, se arată într-un raport prezentat astăzi de Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor.

Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor, care și-a început activitatea de monitorizare a procesului electoral, a constatat în raportul său efortul autorităților electorale pentru buna desfășurare a alegerilor din 30 octombrie 2016. Totodată, observatorii indică faptul că e necesar să fie adoptat un comportament mai transparent în formarea listelor electorale și în verificarea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

„O analiză a cadrului legal privind alegerile prezidențiale din 30 octombrie denotă existența instrumentelor necesare pentru acest exercițiu electoral. Cu toate acestea, rămân nesoluționate incertitudinile legate de începutul campaniei electorale, termenii și procedurile de verificare a listelor de subscripție. De asemenea, constatăm existența unei proceduri anevoioase pentru completarea listei membrilor Grupului de Inițiativă și a listelor de subscripție”, se arată în raportul Promo-LEX.

Totodată, raportul denotă că prevederile privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale nu sunt respectate în totalitate de partidele politice. „Este necesară sancționarea partidelor politice care nu au prezentat în termen, au eșuat în prezentarea rapoartelor financiare sau au prezentat rapoarte financiare incomplete sau cu erori evidente, în special dacă astfel de încălcări sunt raportate de observatori sau alți actori ai procesului electoral”, este concluzia autorilor.

Cei de la Promo-LEX atrag atenția și la discrepanțele majore referitor la numărul alegătorilor incluși pe listele electorale: „Apreciem deschiderea CEC în actualizarea și publicarea la 22 august 2016 a informației din Registrul de Stat al Alegătorilor. Totuși, pornind de la discrepanțele majore referitor la numărul de cetățeni care au împlinit vârsta de 18 ani reflectate de diferite instituții de stat (ÎS CRIS Registru, BNS și CEC) este necesară de adoptat un comportament mai transparent din partea autorităților publice în ceea ce privește formarea și accesibilitatea listelor electorale pentru actorii procesului electoral”.

De menționat că, până la data de 23 august 2016, despre intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 au anunțat: Igor Dodon (PSRM), Iurie Leancă (PPEM), Maia Sandu (PPPAS), Andrei Năstase (PPPDA), Valeriu Ghilețchi (candidat independent) şi Oleg Brega (candidat independent).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md