15:25:07 15.08.2022
Stiri

Prima mare PROVOCARE pentru președintele Dodon: Îi va cere lui Putin asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană?

Politică 13.01.2017 12:20 Vizualizări7802 Autor: Ziarul National
Prima mare PROVOCARE pentru președintele Dodon: Îi va cere lui Putin asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană?


Președintele Igor Dodon este îndemnat să-i ceară explicații și să-i solicite omologului său rus, Vladimir Putin, cu care se va întâlni la începutul săptămânii viitoare la Moscova, executarea Hotărârii Curții Europene din 19 octombrie 2012, prin care s-a stabilit că Federația Rusă trebuie să plătească peste un milion de euro celor 170 de reclamanți, cărora li s-a încălcat dreptul la educație în regiunea transnistreană.

Asociația „Promo-Lex”, în calitate de reprezentant la CEDO al celor 170 reclamanţi în cauza Catan şi alţii contra Moldovei şi Rusiei, îi solicită președintelui R. Moldova, Igor Dodon, să contribuie la garantarea dreptului la educație în regiunea transnistreană prin abordarea acestei probleme la întrevederea pe care o va avea cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

„Facem apel către președintele R. Moldova să abordeze în discuțiile sale cu omologul său rus problema drepturilor omului în regiunea transnistreană și să solicite executarea Hotărârii CEDO, pentru a contribui la apărarea drepturilor și intereselor constituționale ale locuitorilor și cetățenilor R. Moldova din regiunea transnistreană”, se arată într-o declarație a „Promo-Lex”.

Cei de la „Promo-Lex” spun că, prin Hotărârea Marii Camere a CtEDO din 19.10.2012, a fost recunoscută violarea dreptului la educaţie a celor 170 de reclamanți, iar responsabil de aceste încălcări a fost recunoscut statul Federaţia Rusă. CEDO a considerat drept abuzivă evacuarea din str. Gagarin, or. Râbniţa, a Liceului „Evrica”, edificiul şcolii din str. Kosmodemianskaia, or. Tighina, a Liceului „Alexandru cel Bun”, precum și evacuării din or. Grigoriopol a Liceului „Ştefan cel Mare” în 2002.

De asemenea, Curtea a dispus încasarea sumei totale de 1 milion 70 de mii de euro în calitate de despăgubiri morale pentru cele 170 de victime, dar această hotărâre nu a mai fost executată, chiar dacă au trecut deja patru ani.

Totodată, CEDO a constatat că legislaţia locală din rmn conține prevederi discriminatorii și incompatibile cu garantarea dreptului la educație tuturor locuitorilor din această regiune a R. Moldova. Aceste prevederi abuzive restrâng folosirea grafiei latine pentru funcţionarea și predarea limbii române în acest spațiu.

„Spre regret, autoritățile Federației Ruse (Agentul Guvernamental și Ministerul Justiției al Federației Ruse) au ignorat demersurile reprezentanților și ale reclamanților de a executa hotărârea CEDO, iar drepturile persoanelor ce doresc să studieze în baza Programului (Curriculei) Educațional al Ministerului Educației de la Chișinău rămân încălcate în continuare. Rămânem ferm convinși de faptul că executarea hotărârii CEDO în beneficiul celor 170 de cetățeni ai R. Moldova ar putea contribui la respectarea atât a dreptului la educație, cât și în general la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se mai arată în declarația „Promo-Lex”.

Amintim că președintele Igor Dodon va efectua, în perioada 16-18 ianuarie curent, prima sa vizită oficială de peste hotare - la Moscova. Igor Dodon urmează să se întâlnească, în capitala Federației Ruse, cu şeful „Sberbank”, Gherman Gref, președintele „Gazprom”, Alexei Miller, cu patriarhul Moscovei, Kirill, și cu președintele rus Vladimir Putin.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md