DECLARAȚIE // „Autoritățile din Găgăuzia ar planifica să inițieze în martie acțiuni ce ar destabiliza situația de securitate din regiune”. Proteste la Chișinău cu participarea găgăuzilor
Regiunea separatistă a R. Moldova, Transnistria, dar și UTA Găgăuzia ar urma să fie determinate de Federația Rusă să destabilizeze situația din R. Moldova în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă, a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și a parlamentarelor de la anul viitor. Totodată, găgăuzii ar putea fi folosiți într-o operațiune de destabilizare a situației de securitate din regiune, anticipează directorul Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova, Alexandru Musteața.
Șeful serviciului de inteligență susține că protestele reprezintă unul dintre instrumentele utilizate de Kremlin pentru slăbirea încrederii în instituțiile R. Moldova.
„Informațiile pe care le deținem atestă perspective de reluare a protestelor începând cu lunile martie - aprilie 2024. Aceste proteste vor avea un substrat prorus accentuat, inclusiv apărarea vectorului proasiatic. Planul lor e să transforme protestele în acțiuni violente, crearea haosului și destabilizărilor în masă, prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntare cu forțele de ordine. Vor fi intensificate acțiunile de întărire a polului de putere în UTA Găgăuzia. Scopul acțiunilor este de a șantaja autoritățile centrale. De asemenea, UTA Găgăuzia urmează să se alinieze la protestele din Chișinău. În același timp, autoritățile din Găgăuzia ar planifica, la fel în martie, să inițieze acțiuni ce ar destabiliza situația de securitate din regiune”, a dezvăluit astăzi Alexandru Musteața, într-un briefing de presă.
Șeful SIS a adăugat că Moscova mizează pe amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a R. Moldova, în special UTA Găgăuzia.
„Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTA Găgăuzia. Se va utiliza și potențialul din regiunea transnistreană de acțiuni hibride anti-Chișinău, pe fundalul evocării așa-numitei presiuni economice”, a adăugat sursa citată.
CITIȚI și VIDEO // Bașcana Găgăuziei a mers la Moscova pentru a reclama „presiuni” din partea Chișinăului și a cere AJUTOR din partea Rusiei. Doina Gherman: „Ea iubește DICTATURA și teroarea, pe care vrea, cu șeful ei Șor, să le aducă și în R. Moldova”
De asemenea, Rusia și personajele politice pe care le controlează intenționează să genereze mai multe crize în diferite domenii.
„Ei planifică crize în domeniile economic, social, ciocniri sociale pentru a instiga la ură interetnică, crize de securitate și a ordinii publice, inclusiv în UTA Găgăuzia sau stânga Nistrului. Aceste crize vor fi lansate consecutiv sau paralel, deseori concertate și cu un suport propagandistic avansat. Al treilea element al scenariului sunt atacurile informaționale, pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor. Vor fi utilizate pe larg canalele de Telegram și TikTok, tentative de a deschide canale TV de propagandă și plasarea informațiilor false, dar cu impact mediatic major”, a dezvăluit Musteața strategia Moscovei pentru anii 2024 și 2025 în ceea ce privește R. Moldova, coordonată de serviciile secrete rusești pentru a destabiliza situația din republica noastră.
Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă în aceste destabilizări este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice.
„Acesta are indicația de a provoca radicalizare și violență. Principala sarcină a lui Șor în 2024 este de a compromite rezultatele referendumului privind aderarea R. Moldova la UE. Un alt grup de actori politici are indicația de a promova doctrina statalistă, dar care, în realitate, servește retoricii Rusiei. Structurile date sunt ghidate de serviciile de informații ruse și centre de influențe din administrația președintelui Federației Ruse. Aceste forțe se vor coaliza sub controlul Kremlinului și vor promova mesajul fals, potrivit căruia aderarea R. Moldova la UE ar afecta suveranitatea republicii noastre”, a punctat Alexandru Musteața.
În amintirea tatălui meu, Petru Bogatu
Victor Chiriliă // Parteneriatul Strategic între R. Moldova și România pentru integrarea europeană a republicii noastre împlinește 10 ani
Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”