06:20:52 21.04.2019
 
Stiri

DECIS // Amenzi de până la 25 de mii de lei pentru șoferii din R. Moldova, prinși băuți la volan

Social 19.07.2018 17:06 Vizualizări1376 Autor: Ziarul National
DECIS // Amenzi de până la 25 de mii de lei pentru șoferii din R. Moldova, prinși băuți la volan
Poză simbol

Șoferii din R. Moldova prinși băuți la volan riscă amenzi de la 17 500 la 25 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la un an.

Sancțiunile mai dure pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate au fost aprobate astăzi de Parlament în lectură finală.

Noile modificări la Codul contravențional al Republicii Moldova instituie o măsură de siguranță cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Astfel, instanța de judecată urmează să examineze aceste cazuri în cel mult trei zile de la data depunerii demersului de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului. Termenul executării măsurii de siguranță prin ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se va include în termenul de executare a sancțiunii.

De asemenea, șoferii ar putea fi privați de către judecători de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 1 la 3 ani, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere.

Totodată, conducătorii mijloacelor de transport depistaţi în stare de ebrietate la volan şi care au fost privaţi de acest drept prin hotărârea instanţei de judecată vor fi obligaţi să frecventeze programul probaţional antialcoolic şi antidrog stabilit de către consilierul de probaţiune.

Proiectul mai prevede și procedura de înlăturare de la conducerea şi reţinerea mijlocului de transport - persoana care conduce mijlocul de transport se înlătură de la conducere, dacă există temeiuri de a presupune că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă. În aceste cazuri, persoana este obligată să accepte, la cererea organului de constatare, testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge şi de eliminări ale corpului pentru analiză.

Mijlocul de transport al cărui conducător a fost înlăturat de la conducere se reţine şi, dacă nu poate fi predat proprietarului, posesorului sau reprezentantului lor, se aduce la staţia de parcare specială sau la subdiviziunea de poliţie cea mai apropiată. Mijlocul de transport reţinut se restituie proprietarului, imediat după înlăturarea temeiurilor pentru reţinere.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md