18:01:37 21.08.2019
 
Stiri

CURIOZITĂȚI // Plantele nu au urechi, dar s-a descoperit că pot „auzi”

Știri 22.01.2019 07:30 Vizualizări803 Autor: Ziarul National
CURIOZITĂȚI // Plantele nu au urechi, dar s-a descoperit că pot „auzi” Sursa: cunoastelumea.ro

Oamenii de știință au descoperit dovezi conform cărora plantele pot auzi efectiv zgomotele albinelor care le dau târcoale. Bazându-se pe observațiile primrozelor de seară (Oenothera drummondii), echipa din spatele noului studiu a descoperit că la câteva minute de la sesizarea undelor sonore ale aripilor albinelor din apropiere, concentrația de zahăr din nectarul plantei a crescut cu o medie de 20%.

Florile chiar păreau capabile să „discearnă” zgomotele irelevante de fond, precum ar fi vântul sau cel produs de păsări. În cadrul mai multor experimente care au implicat mai mult de 650 de flori din specia mai sus amintită, producția de nectar a fost măsurată ca răspuns la tăcere, sunet la trei nivele de frecvență diferite și înregistrarea zgomotului produs de albine. Doar ultimul a avut și un efect asupra lor. Această capacitate ar putea da unor plante un avantaj evolutiv, spun oamenii de știință, maximizând șansele lor de a răspândi polenul.

„Rezultatele noastre demonstrează faptul că plantele pot răspunde rapid la sunetele de polenizare într-un mod ecologic relevant. Plantele au o mulțime de interacțiuni cu animale care fac zgomote, însă creșterea concentrației de zahăr am observat-o doar atunci când acestea au auzit zumzetul albinelor. Probabil că unii oameni se vor gândi cum pot plantele să audă sau să miroase? Aș vrea ca aceștia să înțeleagă că auzul nu se poate face numai prin urechi”, a declarat Lilach Hadany, cercetătoare la Universitatea Tel-Aviv din Israel.

Deocamdată, lucrarea nu ne poate spune clar cum se decodifică vibrațiile și se transformă într-un declanșator al producției de nectar dulce, dar este un prim pas intrigant în studierea modului în care plantele reacționează la sunetele din jurul lor.

Am văzut deja cercetări anterioare cu privire la modul în care plantele răspund la atingere și la lumina naturală, iar acum putem adăuga vibrațiile acustice pe listă. În continuare, cercetătorii doresc să analizeze modul în care plantele ar putea reacționa la alte sunete și animale, inclusiv la oameni. Cercetarea a fost publicată pe serverul de revista de specialitate bioRxiv.

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md