01:26:11 04.12.2024
Stiri

Cum se manifestă anxietatea în fiecare zi și ce poți face

Știri 06.08.2018 19:02 Vizualizări1594 Autor: Ziarul National
Cum se manifestă anxietatea în fiecare zi și ce poți face sursa: eva.ro

Grijile, emoțiile sau problemele te pot copleși dacă nu ai o strategie eficientă. Află cum se manifestă anxietatea și ce soluții poți folosi.

Emoțiile dinaintea examenelor, panica din momentele în care primești foarte multe sarcini la serviciu sau îngrijorarea pe care ți-o provoacă situațiile neprevăzute sunt reacții normale atunci când te confrunți cu ceva nou și trebuie să găsești o rezolvare.

Însă, dacă starea de îngrijorare devine permanentă și este accentuată de lucruri mărunte poate fi vorba despre anxietate. Pentru a avea rezultate bune este esențial să știi cum să procedezi și să iei măsuri rapid. În general anxietatea se accentuează dacă lași timpul să treacă și ai îndoieli asupra a ceea ce trebuie făcut. Dacă ai o soluție clară, sentimentele de neliniște și îngrijorare se vor diminua semnificativ și îți va fi mult mai ușor să te concentrezi.


Iată cum se manifestă anxietatea în diferite situații și cum trebuie să reacționezi:


1. Un nou loc de muncă

Un nou job presupune adaptarea la un alt spațiu de lucru și colaborarea cu o nouă echipă. Poți trece prin numeroase situații incomode sau dificile în cadrul procesului de învățare și ideea că poate nu ești persoana potrivită pentru acel job poate declanșa anxietatea.

De asemenea, o multitudine de gânduri mărunte ar putea să te copleșească, spre exemplu dacă vei reuși să găsești un loc pentru a-ți parca mașina, dacă ai uitat numele persoanei care trebuie să te însoțească pentru a-ți cunoaște echipa, dacă intri pe ușa greșită sau dacă te așezi la biroul altcuiva.

Pentru a preveni acumularea unor astfel de gânduri și a emoțiilor negative este indicat să ții un jurnal în care să îți notezi toate impresiile. De fiecare dată când îți vine în minte o problemă scrie alături soluția. Ar putea fi solicitarea de informații la recepția clădirii sau orice altceva. Important este ca fiecare gând negativ să fie pus pe hârtie împreună cu rezolvarea. În acest fel îți vei elibera mintea și te vei putea concentra asupra activității tale.

În cazul în care ți se pare că poate nu ești persoana potrivită pentru acel job, gândește-te la seria de interviuri și teste prin care ai trecut înainte de selecția finală. Persoanele care au discutat cu tine și testele pe care le-ai rezolvat au avut drept obiectiv identificarea candidatului ideal și, din moment ce te-au ales, înseamnă că ești compatibil cu acea activitate și te poți descurca foarte bine.


2. Mersul la petreceri

Nu îți place să mergi la petreceri pentru că îți este teamă că nu te va băga nimeni în seamă și va trebui să-ți petreci seara uitându-te în jos? Nu trebuie să îți faci tot timpul griji că vei spune ceva greșit sau că nu vei avea cu cine să vorbești.

Important este să încerci. De asemenea, există câteva strategii care te vor ajuta să te descurci mai bine. Cu o săptămână înainte de petrecere poți ieși la cină cu un grup de prieteni sau cu familia. Trebuie să fie în jur de 10-12 persoane pentru ca tu să te simți confortabil discutând cu persoane diferite fără să te dedici exclusiv unui partener de conversație.

De asemenea, poți ieși în oraș cu prietenii fără telefonul mobil. Specialiștii consideră că acesta este cel mai rapid remediu pentru cei care suferă de anxietate. Utilizarea telefonului mobil te ajută să eviți conversația și ajungi să te izolezi, iar în momentul în care trebuie să spui ceva te panichezi.

Mai bine renunță complet la telefonul mobil când ești în compania celorlalți. Vei putea urmări discuția și îți va fi mult mai ușor să intervii cu un comentariu interesant. Dacă poți să ajungi cu 20 de minute mai devreme la petrecere vei avea șansa de a te acomoda cu locul, vei vedea cum sunt așezate mesele, ce formă au scaunele, unde este ieșirea și multe alte detalii care te vor scuti de îndoieli și griji.


3. Felul în care ceri ajutorul celorlalți

Iată cum se manifestă anxietatea cel mai adesea. Îți este foarte greu să ceri cuiva să te ajute sau să îți explice ceva pentru că te temi că va refuza sau va crede că nu ești capabil să îți desfășori activitatea. Soluția dată de specialiști este să acționezi imediat. Dacă ai constatat că nu știi cum să faci un anumit lucru sau ai nevoie de informații suplimentare întreabă pe cineva în maximum cinci minute. În caz contrar gândurile negative se vor acumula și îți va fi din ce în ce mai greu să ceri ajutor.

Nu trebuie să te temi de reacția celui întrebat. De obicei colegii îți vor oferi sfaturi sau îți pot spune cum poți obține informații suplimentare. Lucrați în echipă și cu siguranță te vor sprijini. Indiferent de situație nu lăsa teama să te controleze.

Întreabă ce te neliniștește înainte ca anxietatea să te facă să nu spui nimic. Grijile vor spori dacă încerci să descoperi singur soluția sau faci ceva greșit pentru că ai preferat să eviți să pui întrebări. Chiar și atunci când persoana în cauză nu are o reacție pozitivă trebuie să te gândești că te vei simți mai bine după ce afli răspunsul, decât să te chinui ore în șir să îți dai seama, iar la final să faci o greșeală și să ți se reproșeze de ce nu ai încercat să afli ce trebuia făcut.

Sursa: eva.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md