15:14:02 25.04.2024
Stiri

Cum motivează Sergiu Cioclea salariul uriaș pe care îl primește de la BNM: Pentru a preveni fraudele bancare, ar fi nevoie de „specialiști independenți și buni”

Economie 10.08.2018 12:48 Vizualizări1679 Autor: Ziarul National
Cum motivează Sergiu Cioclea salariul uriaș pe care îl primește de la BNM: Pentru a preveni fraudele bancare, ar fi nevoie de „specialiști independenți și buni” DW


Atunci când a preluat funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a remarcat faptul că aceasta suferea de „o hemoragie a resurselor umane”, susține Sergiu Cioclea. Iar pentru ca instiuția să fie eficientă și să nu mai permită fraude bancare, e nevoie de „specialiști independenți și buni” pe care să-i plătești cu „salarii bune”.

„Orice aș răspunde la această întrebare, risc să trezesc nemulțumiri. E și firesc, într-o țară saracă, mai ales după scandalul provocat de frauda bancară. Dar tocmai aceasta din urmă necesită fortificarea Băncii Naționale cu specialiști independenți și buni. Când am venit la BNM, am fost frapat de numărul anormal de mare de posturi vacante în instituție. În unele departamente-cheie, deficitul de personal depășea 50%. În 2016-2017, peste 80 de angajați și-au dat demisia, printre care 14 șefi de departamente și subdiviziuni. Pentru comparație, avem în total circa 420 de angajați și 23 de departamente și subdiviziuni. Au plecat mulți specialiști puternici și experimentați – o adevărata hemoragie a resurselor umane. E imposibil să-i reții când băncile licențiate, societățile de audit, cabinetele de avocatură sau firmele IT le oferă salarii mult mai bune”, și-a motivat salariul de peste 104 mii de lei pe lună Sergiu Cioclea, într-un interviu oferit mai multor instituții media din R. Moldova.

Guvernatorul BNM a respins, în cadrul aceluiași interviu, și acuzațiile opoziției vizavi de faptul că instituția pe care o conduce este una captivă și controlată politic.

„Toate acțiunile pe care le-am angajat începând cu 2016 au drept scop consolidarea independenței Băncii Naționale, transparentizarea și fortificarea sectorului bancar, îmbunătățirea regulilor de guvernanță corporativă și a cadrului normativ. De altfel, inițiativele legislative, controalele în bănci, toate reformele și acțiunile noastre sunt discutate prealabil, agreate și monitorizate de Fondul Monetar Internațional. Amploarea reformelor din sistemul financiar-bancar și primele lor rezultate pozitive au fost remarcate de toți – atât în țară, cât și peste hotarele ei. Suntem determinați să continuăm efortul de asanare și să nu ne lăsăm distrași sau intimidați de nimeni. Este regretabil că asemenea acuzații vin să exacerbeze nihilismul populației, pe bună dreptate deziluzionate după frauda bancară, și să slăbească încrederea cetățenilor în instituțiile care acum sunt angajate în reforme complicate și au nevoie de o susținere cât mai largă pentru a le continua”, a spus guvernatorul.

Totuși, Sergiu Cioclea a recunoscut că imaginea sistemului bancar moldovenesc a suferit considerabil pe plan internațional în urma cunoscutului caz „Laundromat” de spălare de bani, spunând că „mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenești” și acest proces poate continua, dacă nu vor fi depuse eforturi majore pentru a schimba situația.

În altă ordine de idei, Sergiu Cioclea și-a exprimat speranța că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breșă în procedurile de prevenire a spălării banilor și în acest sens BNM va instrui toate băncile să aplice cu strictețe măsurile de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate.

„Pentru a ne asigura că un nou „Laundramat” nu mai este posibil și, în particular, că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breșă în procedurile de prevenire a spălării banilor, BNM va instrui toatele băncile să aplice cu strictețe măsurile de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate. Dacă averile vor include acțiuni în bănci peste cota semnificativă de 1%, proprietarii acțiunilor vor fi supuși în mod obligatoriu evaluării de competență și onorabilitate (fit-and-proper) și, în caz de neconcordanță, vor fi impuși să-și vândă acțiunile conform procedurilor de înstrăinare forțată. Ținând cont de riscurile asociate, băncile centrale au în general reținere față de amnistiile fiscale sau de capital. Dar odată ce o asemenea lege a fost aprobată, rolul BNM e să se asigure în practică că aceasta nu creează un teren propice pentru abuzuri. Sperăm ca eforturile Băncii Naționale depuse în domeniul prevenirii și spălării banilor să fie apreciate de evaluatorii MONEVAL și să permită îmbunătățirea imaginii sectorului bancar moldovenesc”, a declarat guvernatorul BNM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md