04:07:14 05.05.2024
Stiri

Cu ce să stropești vița-de-vie primăvara, până la final de aprilie. Vei avea cei mai gustoși struguri

Actualitate 11.03.2024 07:40 Vizualizări6023 Autor: Ziarul National
Cu ce să stropești vița-de-vie primăvara, până la final de aprilie. Vei avea cei mai gustoși struguri


Vrei ca vița-de-vie din curtea ta să producă rod bogat în sezonul viitor? Specialiștii de la Ministerul Agriculturii au venit cu câteva recomandări de soluții ce trebuie aplicate viței-de-vie pentru a ține bolile periculoase la distanță și pentru fructe gustoase. Soluțiile trebuie aplicate până la finalul lunii aprilie.

Modul de îngrijire a viței-de-vie nu este bătut în cuie pentru nimeni. Acesta poate varia considerabil, în funcție de solul în care se dezvoltă, explică cei mai experimentați grădinari. Există totuși câteva cerințe principale de îngrijire pentru cultivarea strugurilor.

Este bine ca vița de vie să fie plantată într-un spațiu ferit de vânturi puternice și reci. Pe măsură ce vița-de-vie se dezvoltă, este adesea deteriorată de înghețurile târzii. Nu uita că strugurii comuni se autopolenizează, ceea ce face inutilă plantarea de viță-de-vie suplimentară pentru polenizare.

Ce îngrășământ să aplici pe solul viței-de-vie în sezonul cald

Dacă vița-de-vie crește deja în sol bogat în materie organică, poți suplimenta acest îngrășământ natural în fiecare an cu 1/2 cană în sezonul de primăvară. De regulă, în primul an după plantare se aplică aceeași cantitate de îngrășământ, însă de două ori, o dată în martie și o dată în mai.

Îngrășământul, în cazul viței-de-vie, se aplică pe solul în care aceasta se dezvoltă. Este bine să-l răspândești, nu să-l plasezi pe tot într-un singur spațiu. Această practică ajută la dezvoltarea rădăcinilor.

Cu ce să stropești vița-de-vie primăvara

Există totuși unele îngrășăminte lichide ce se aplică viței-de-vie la început de primăvară pentru a ține bolile departe de cultura de struguri. Ministerul Agriculturii a făcut câteva recomandări în acest sens:

  • SULFOMAT 80 PU (sulf) 0,4% sau COSAVET 80 DF (sulf) 3kg/ha + MILBEKNOCK EC (milbemectin) 0,075% – pentru a preveni făinarea;
  • KARATHANE GOLD 350 EC (meptildinocap) 0,5 L/ha sau SULPHUR 80 WG (sulf)3,0 kg/ha+ NISSORUN 10 WP 0,4l/ha – pentru a preveni făinarea;
  • Microthiol special(sulf micronizat) 0,2-0,3% + Antracol 70 WP (propineb)0,2-0,3%+Ortus 5 SC (fenpiroximat) 0,5 l/ha – pentru a preveni mana;
  • Mildicut (ciazofamid)2,0L/ha+Salvator25EW (tebuconazol)0,4L/ha+Milbeknock C (milbemectin) 0,075% – pentru a preveni mana;
  • Kumulus DF (sulf) 0,3% sau Heliosulf (sulf)7,5 L/ha + Safran1,8 EC( Vargas 1,8 EC) 0,8-1,0L/ha – – pentru a preveni mana.

Îngrășămintele mai sus prezentate trebuie aplicate viței-de-vie în formă lichidă, cu ajutorul recipientului dedicat acestei sarcini. Pentru cele mai bune rezultate, soluțiile se aplică până la finalul lunii aprilie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md