11:45:27 04.12.2023
Stiri

Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” ar ASCUNDE mai multe lucruri dubioase: „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”. Vadim Ceban INFIRMĂ: „Consumatorii nu achită niciun bănuț…”

Actualitate 22.02.2022 18:59 Vizualizări3475 Autor: Ziarul National
Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” ar ASCUNDE mai multe lucruri dubioase: „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”. Vadim Ceban INFIRMĂ: „Consumatorii nu achită niciun bănuț…”


Conducerea „Moldovagaz” dă asigurări că datoria SRL „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaze naturale în regiunea transnistreană nu este luată în considerare atunci când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aprobă tariful final pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Precizarea a fost făcută de directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, după ce astăzi a fost publicat contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, semnat pe 29 octombrie 2021 la Sankt Petersburg.

„Nu în zadar noi am solicitat publicarea contractului cu „Gazprom”. Dacă textul este autentic, atunci asistăm la un act de trădare națională. Din prevederile contractului reiese că „Moldovagaz” și-a asumat obligația să achite gazele furnizate în Transnistria. Este vorba de peste două miliarde de metri cubi anual. Nu este clar dacă asemenea obligațiuni nu au existat și în anii precedenți. Așteptăm explicații publice ale Guvernului! Demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ar fi o pedeapsă minimă”, a menționat fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.

Vicepremierul Andrei Spînu nu a dorit să ofere detalii despre documentul apărut în spațul public: „Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori - contractul semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” nu poate fi publicat fără acordul acestora”.

De partea cealaltă, directorul de la „Moldovagaz” a dat asigurări că nimeni nu plătește nimic pentru gazele livrate în stânga Nistrului.

Citește și: Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost făcut PUBLIC. Vadim Ceban avertizează că RUȘII ar putea SISTA livrarea gazelor către R. Moldova

„Datoria SRL „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaze naturale a regiunii transnistrene nu este luată în considerare atunci când autoritatea națională de reglementare (ANRE) aprobă tariful final pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Aș dori să punctez pentru toată lumea: consumatorii SA „Moldovagaz” nu plătesc nici măcar un bănuț pentru consumatorii de la „Tiraspoltransgaz”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.

În pofida asigurărilor date de Ceban, contractul semnat pe 29 octombrie 2021 prevede altceva.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, „Gazprom” se obligă să livreze gaze, iar „Moldovagaz” se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

Dintre acestea 1,24 de miliarde sunt livrate pe malul drept al Nistrului, iar 2,06 miliarde ajung la „Tiraspoltransgaz”. Acordul presupune că „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md