21:41:02 05.12.2021
Stiri

Consilierii municipali din partea PAS cer convocarea de URGENȚĂ a CMC, amânarea achizițiilor și alocarea a 100 de milioane de lei pentru sistemul medical

Social 06.04.2020 13:38 Vizualizări1592 Autor: Ziarul National
Consilierii municipali din partea PAS cer convocarea de URGENȚĂ a CMC, amânarea achizițiilor și alocarea a 100 de milioane de lei pentru sistemul medical


Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită convocarea de urgență a ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMS) pentru a decide amânarea achizițiilor neprioritare și alocarea a 100 de milioane de lei pentru sistemul medical.

Într-o conferință de presă organizată astăzi cu genericul „Opriți achizițiile neprioritare. Asigurați sistemul medical”, reprezentanții fracțiunii PAS au declarat că se impune revizuirea bugetului municipal și alocarea tuturor resurselor disponibile pentru protejarea medicilor, în condițiile evoluției îngrijorătoare a epidemiei și a ponderii alarmante a personalului medical infectat.

„Pentru acest an sunt planificate achiziții pentru havuzul din Parcul La Izvor, bazinul de înot la un liceu din oraș, sădirea de gazon și garduri verzi, terenurile de joacă și de fotbal… Interesant, cine le va utiliza în condițiile carantinei? Doar valoarea celor enumerate de noi acum se ridică la peste 60 de milioane de lei, însă valoarea reală a cheltuielilor mai puțin prioritare este mult mai mare. Din contul acestora și nu doar pot fi găsite resursele necesare”, a declarat Roman Cojuhari, consilier PAS.

În urma discuțiilor cu directorii de spitale și a analizei informației prezentate de către Direcția Sănătate a Primăriei Municipiului Chișinău, s-a stabilit că instituțiile medicale municipale au nevoie urgentă de echipamente și medicamente în valoare de peste 100 de milioane de lei.

Mai exact, pe moment sunt necesare cel puțin 50 de mii de teste pentru depistarea infecției COVID-19, 120 de mii de combinezoane cu măști de protecție, 30 de mii de respiratoare, un milion de măști medicale chirurgicale, peste 1,5 milioane de mănuși medicale, medicamente esențiale, inclusiv preparate antivirale specifice (Kaletra și Placvenil), concentratoare de oxigen, aparate de ventilare artificială, dezinfectanți, alcool etilic, termometre etc.

„În acest context, se impune desfășurarea de urgență a ședinței Consiliului Municipal pentru a rectifica bugetul, renunțând la achizițiile neprioritare și realocând banii pentru medicină. Acest lucru trebuie să aibă loc urgent, înainte ca sistemul medical să intre în colaps. Însă ceea ce avem noi pe moment sunt un șir de decizii destul de incoerente ale executivului, care cel puțin la solicitările fracțiunii PAS nu a putut oferi un răspuns clar referitor la costurile măsurile deja întreprinse în vederea combaterii COVID-19”, a spus președintele fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md