17:57:33 23.04.2024
Stiri

Conferința de Securitate de la München începe ASTĂZI. La conferința, care ar putea deveni „una dintre cele mai CRUCIALE” din acest deceniu, participă și Dodon

Știri 15.02.2019 14:00 Vizualizări2268 Autor: Ziarul National
Conferința de Securitate de la München începe ASTĂZI. La conferința, care ar putea deveni „una dintre cele mai CRUCIALE” din acest deceniu, participă și Dodon caleaeuropeana.ro


Conferința de Securitate de la München își deschide vineri ușile pentru cea de-a 55-a ediția a unuia dintre cele mai prestigioase forumuri dedicate politicii și securității internaționale, sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale, deznodământul fiind înfățișat de pășirea înspre o eră a unei competiții strategice SUA-China-Rusia, cu Europa și democrațiile liberale aflate în eșalonul secund, transmite caleaeuropeană.ro.

„Această conferință ar putea deveni una dintre cele mai cruciale din acest deceniu. (…) Întreaga ordine liberală internațională pare să se destrame”, a scris ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München, într-un editorial în care prefațează riscurile printre care vor naviga cei peste 100 de șefi de stat, de guvern, miniștrii de Externe, miniștrii ai Apărării și lideri ai organizațiilor internaționale care vor fi prezenți la München.

În acest sens, Ischinger, fost ambasador al Germaniei la Washington, arată că o provocare majoră este „să ne gândim cum putem păstra piesele de bază ale ordinii internaționale”, în condițiile în care regruparea acestor piese și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la München, un raport ce portretizează lumea într-un „mare puzzle” și influențate de dilema „cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

În editorialul său, președintele Conferinței de Securitate de la München proiectează o posibilă explicație a schimbării epocale marcată de o potențială tranziție dinspre ordinea liberală și noua competiție strategică între Washington, Beijing și Moscova.

Fără a susține asta în mod specific, Wolfgang Ischinger ne reamintește că atunci când „Vladimir Putin a anexat Crimeea și a pornit conflictul sângeros din estul Ucrainei în 2014, mulți l-au considerat pe acesta ca fiind cauza majoră a destabilizării globale”.

Acesta continuă și recunoaște că „nimeni nu avea de unde să știe că la câțiva ani mai târziu, președintele SUA, dintre toți oamenii, va reprezenta o provocare serioasă pentru actuala ordine internațională”.

„În multe moduri, Trump este mai mult un simptom al schimbării, decât cauza sa. Situația de securitate globală este mai periculoasă astăzi decât a fost după colapsul Uniunii Sovietice. Înregistrăm experiența unei schimbări epocale; o eră se încheie, și nuanțele în stare brută ale unei noi epoci politice au început să apară”, scrie Wolfgang Ischinger.

Anticipând viitorul relațiilor internaționale ca o dominație a competiției strategice între SUA, China și Rusia, iar în plan secund vor fi poziționate democrațiile liberale și avându-l pe președintele SUA drept un „simptom al schimbării”, resimțim o potențială concluzie ce derivă din aceste stări: ordinea internațională liberală pare să decadă întrucât SUA au părăsit încăperea, nu pentru a se retrage, ci pentru a dicta ritmul noii curse pentru putere în lume, o competiție pornită dinspre Rusia și China care contestă de peste un deceniu arhitectura sistemului internațional.

Un semnal în acest sens pare să fie dat de faptul că Statele Unite și China vor trimite la Conferința de la München cele mai mari delegații din istoria participării celor două țări la evenimentul din capitala Bavariei.

Mesajele de la Washington vor fi transmise de vicepreședintele Mike Pence, aflat pentru a doua oară la această conferință, și de delegația Congresului SUA formată din șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și mai mulți senatori în frunte cu Lindsay Graham. În componența delegației americane se mai regăsesc secretarul interimar al apărării Patrick Shanahan, precum şi Ivanka Trump şi soţul ei Jared Kushner, amândoi înalţi consilieri ai Casei Albe.

Beijing-ul va fi reprezentat de Yang Jiechi, director al departamentului pentru afaceri externe în cadrul Partidului Comunist Chinez, fost ministru de Externe al Chinei, precum și fost ambasador al Beijing-ului în Statele Unite.

De la Moscova, prezența oficială va fi asigurată de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, un tradițional invitat al Conferinței de la München.

Tabloul central al acestei preconizate competiții strategice este rezumat prin ruperea angajamentelor de securitate între SUA și Rusia, un exemplu fiind chestiunea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare, și disputa comercială și informațională între Washington și Beijing prin care SUA caută să conteste politica neloială și activitățile de spionaj în Europa de care acuză China și companiile sale, precum Huawei.

Prezența europeană, care este percepută drept un actor de rang secund în noul peisaj internațional, este una consistentă.

Din partea Germaniei, vor participa cancelarul Angela Merkel, ministrul de Externe Heiko Maas și ministrul Apărării Ursula von der Leyen. Franța va fi reprezentată de ministrul Apărării Florence Parly, la fel ca și Marea Britanie, reprezentată de Gavin Williamson. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, iar NATO de către secretarul general Jens Stoltenberg. România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis, după precedenta sa participare din 2016.

Printre marii absenți de la Conferința de Securitate de la München se numără președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Theresa May, dar și premierul israelian Benjamin Netanyahu, altminteri o prezență tradițională la acest forum.

Un amănunt particular și paradoxal cuprins în raportul Conferinței de la München arată că deși puterea și influența Europei în lume, ca leagăn al democrației liberale, este în decadență pe fondul unei noi competiții strategice, liderii ei sunt cei mai apreciați oameni de stat cu privire la capacitatea lor de a lua „deciziile corecte în materie de afaceri globale”.

Conferința internațională de Securitate de la München, aflată la cea de-a 55-a ediție, este unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reunește, încă din 1963, lideri și factori de decizie importanți în materie de securitate și apărare. Conferința reprezintă un reper esențial al dezbaterilor din domeniul securității la nivel european și euro-atlantic și permite dezbateri și schimburi de idei informale pe teme care țin atât de actualitate, cât și de perspectivă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md