16:50:30 03.10.2023
Stiri

VIDEO // Companiile care cumpără gaze la prețuri mai mici de pe piața liberă vor avea două opțiuni: Fie se întorc pe piața reglementată a gazelor naturale, fie rămân pe piața liberă, dar achită devierile tarifare

Actualitate 31.05.2023 10:07 Vizualizări2478 Autor: Ziarul National
VIDEO // Companiile care cumpără gaze la prețuri mai mici de pe piața liberă vor avea două opțiuni: Fie se întorc pe piața reglementată a gazelor naturale, fie rămân pe piața liberă, dar achită devierile tarifare


Cele circa 80 de întreprinderi care au încheiat contracte cu alte companii decât „Moldovagaz” și cumpără în prezent gaze cu 11 - 14 lei per metru cub vor avea două opțiuni de-acum încolo.

Mai exact, acestea vor avea de ales între a rămâne pe piața reglementată ca să plătească același tarif ca ceilalți cetățeni și între a rămâne pe piața liberă, dar să plătească devierile tarifare.

Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

„Atunci când un consumator pleacă din piața reglementată și în piața liberă își găsește un alt furnizor, devierile tarifare, care în mod normal anterior el trebuia să le achite, rămân în prețurile reglementate ale celorlalți consumatori, care trebuie să achite ceea ce nu a achitat cândva consumatorul care a plecat în piața liberă. (…) Astăzi, CSE a introdus acest element de corecție de echitate care presupune că, atunci când vrea să în piața liberă, un consumator trebuie să-și ia cu el și devierile tarifare neachitate de el”, a explicat Victor Parlicov.

CITIȚI și DEZVĂLUIRI, DOC // Unii șmecheri ar fi apelat încă din 2021 la alți furnizori de gaze și NU participă la rambursarea devierilor negative înregistrate de „Moldovagaz”. Autoritățile abia acum vor „interveni” pe lângă ANRE să ia măsuri

De asemenea, ministrul Parlicov a anunțat că membrii CSE au decis astăzi să permită Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) să revizuiască în regim accelerat tarifele la gaze, lucru care s-ar putea materializa chiar săptămâna viitoare.

„Am aprobat ca ANRE, în procedură accelerată, în regim rapid, să poată revizui tarifele, să nu ia atât de mult timp ca procedura clasică. Sperăm ca ANRE să intervină în timp proxim și consumatorii să beneficieze de alte tarife. (...) Nu voi da nicio cifră, ANRE trebuie să se expună. Noi ne așteptăm că va fi o scădere semnificativă, dar cifrele exacte trebuie să le dea ANRE”, a afirmat Victor Parlicov.

Premierul Dorin Recean a mulțumit, la începutul ședinței Guvernului de astăzi, responsabililor care au muncit ca „în următoarele câteva zile sau săptămâni” să fie reduse tarifele la gaze pentru cetățenii R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md