07:43:31 29.05.2020
 
Stiri

Compania „Air Moldova” reclamă BLOCAREA ilegală a conturilor sale: „În spatele blocării banilor stau interese politice, mai ales că autoritățile au declarat deschis că vor să rezilieze contractul de concesionare a AIC”

Economie 19.05.2020 12:50 Vizualizări624 Autor: Ziarul National
Compania „Air Moldova” reclamă BLOCAREA ilegală a conturilor sale: „În spatele blocării banilor stau interese politice, mai ales că autoritățile au declarat deschis că vor să rezilieze contractul de concesionare a AIC”


Compania „Air Moldova” susține că a fost implicată, fără să vrea, într-un scandal politico-economic, după ce autoritățile statului au anunțat că vor demara procedura de insolvabilitate a concesionarului Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), compania „Avia Invest”. De asemenea, „Air Moldova” menționează că mijloacele sale financiare au fost blocate nemotivat de o bancă comercială, în legătură cu scandalul în care e implicată compania „Avia Invest”.

„Compania „Air Moldova” constată, cu regret și îngrijorare, o influență tot mai mare a politicului în activitatea businessului în R. Moldova și interferențe nepermise ale statului în relațiile contractuale dintre agenții economici privați”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

„Air Moldova” precizează că a împrumutat de la o bancă internațională 2 milioane de euro ca să achite obligațiunile sale contractuale, inclusiv o datorie față de „Avia Invest”, dar banii au fost blocați ilegal în bancă.

„Deși se confruntă cu o situație extrem de complicată din cauza pandemiei, la fel ca sectorul aviatic din întreaga lume, iar perspectivele rămân a fi sumbre, „Air Moldova”, ca o companie responsabilă, încearcă să-și îndeplinească toate obligaiunile față de partenerii săi. În acest context, administrația „Air Moldova” a decis să contracteze un credit de la o bancă de peste hotare, pentru a achita pentru serviciile pe care le-a primit. Printre creditorii „Air Moldova” este și compania „Avia Invest”, care administrează AIC. Astfel, o sumă de 2.000.000 de euro a fost transferat pe contul bancar al companiei de la „Moldova Agroindbank”. Banca, însă, a blocat banii, fără a prezenta un motiv legal plauzibil, iar motivele invocate sunt absolut neîntemeiate din punct de vedere juridic, ceea ce ne permite să afirmăm că este vorba de un abuz”, se arată în comunicat.

„Air Moldova” constată că s-a pomenit în aceeași situație ca și „Avia Invest”, care, de asemenea, a anunțat despre faptul că îi este blocată o sumă de aproape două milioane de euro într-o altă bancă comercială. Compania consideră că în spatele blocării banilor de pe contul său stau interese politice, mai ales că autoritățile au declarat deschis că examinează toate scenariile pentru a rezilia contractul de concesionare a Aeroportului.

„Având în vedere că destinația creditului contractat, cel de stingere a datoriilor, inclusiv față de „Avia Invest”, luând în calcul declarațiile recente privind intenția autorităților de a întoarce cu orice preț AIC în proprietatea statului, considerăm că blocarea celor 2 000 000 de euro de către BC „Moldova Agroindbank” a fost regizată. Scopul autorităților este să falimenteze în mod abuziv și artificial „Avia Invest”, pentru a-și atinge scopurile”, se mai menționează în comunicat.

Consilul de Administrație al „Air Moldova” „condamnă vehement acțiunile iresponsabile ale politicului asupra activității de întreprinzător” și își exprimă îngrijorarea subordonării de către politic a structurilor de forță, care având menirea de a proteja investitorii, dimpotrivă creează artificial obstacole în activitatea operațională a agenților economici.

„Air Moldova” a chemat subiecții implicați în „fărădelegile comise” să înceteze acțiunile ilegale și să-și orienteze eforturile spre rezolvarea problemelor economice ale țării. Compania solicită autorităților să nu blocheze tranzacțiile sale financiare, care, au ca scop stingerea unei datorii, bani, care, într-un final, vor ajunge la bugetul de stat.

Amintim că, ieri, concesionarul AIC a anunțat că a atacat Guvernul R. Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm și cere despăgubiri de 885 de milioane de euro. „Avia Invest” consideră că presiunile asupra sa sunt făcute la comanda președintelui Igor Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md