21:20:19 16.05.2021
 
Stiri

Comisia Europeană inspectează sectorul AVICOL din R. Moldova: Când vom putea exporta CARNE de pasăre și ORĂ pe piața UE

Actualitate 04.05.2021 15:19 Vizualizări813 Autor: Ziarul National
Comisia Europeană inspectează sectorul AVICOL din R. Moldova: Când vom putea exporta CARNE de pasăre și ORĂ pe piața UE
Poză simbol


O delegație a Comisiei Europene a efectuat, în perioada 19 - 29 aprilie curent, un audit al sectorului avicol din R. Moldova, necesar pentru luarea unei decizii ulterioare în ceea ce privește permiterea importului de carne de pasăre și ouă autohtone pe piața UE.

Echipa de audit a evaluat capacitățile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în calitate de instituție competentă de a gestiona aspectele de sănătate animală, cu accent pe supravegherea și notificarea bolilor la animale, rolul și atribuțiile medicilor veterinari, conlucrarea dintre instituțiile statului și mediul privat în cazul focarelor de boli înalt contagioase sau suspiciunilor de boală, capacitatea sistemului de laboratoare pentru supravegherea bolilor la animale, organizarea controalelor oficiale și procesul de certificare a produselor de origine animală.

Un comunicat de presă al ANSA anunță că experții europeni au concluzionat că „sistemul de control în domeniul sănătății animale al Republicii Moldova este bine organizat și în linii generale corespunde cerințelor UE, cu potențial major de listare de partea europeană pentru a permite importul cărnii de pasăre și ouă”.

Totuși, urmează un alt audiat din partea Comisiei Europene, în cadrul căruia vor fi verificate măsurile aplicate în unitățile avicole privind sănătatea păsărilor, corespunderea documentară cu procesul de implementare a procedurilor, precum și aplicarea procedurilor de autocontrol pentru ca întreprinderile să fie recunoscute drept entități capabile să furnizeze pe piața UE produse sigure și calitative.

Menționăm că, pe parcursul anului 2021, Comisia Europeană a planificat alte trei misiuni de audit pentru Republica Moldova. Prima misiune prevede evaluarea domeniului sănătății animalelor, urmată de alta pe domeniul supravegherii reziduurilor în produse de origine animală pentru care Republica Moldova dispune de planuri de monitorizare a reziduurilor aprobate de Comisia Europeană. Cea de a treia misiune prevede evaluarea domeniului de siguranță a alimentelor în vederea exportului de carne de pasăre, produse din carne de pasăre și ouă în Uniunea Europeană.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md