12:23:06 01.06.2020
 
Stiri

Comisia de la Veneția nu crede că guvernarea Dodon vrea binele justiției, după selectarea „controversată” a patru membri noi în CSM: „Scopul real și sensul reformei constituționale sunt discutabile”

Social 23.03.2020 15:41 Vizualizări2334 Autor: Ziarul National
Comisia de la Veneția nu crede că guvernarea Dodon vrea binele justiției, după selectarea „controversată” a patru membri noi în CSM: „Scopul real și sensul reformei constituționale sunt discutabile”


Cei patru membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor titulari de drept au fost aleși „într-un mod controversat” de către Parlament, „fără consens”, iar „recenta modificare legislativă și modul în care a fost implementată nu atinge așteptările comunității internaționale și nici ale societății moldovenești”.

Observațiile se conțin în opinia publicată, la finele săptămânii trecute, de către Comisia de la Veneția cu privire la modificările constituționale în ceea ce privește cariera judecătorilor propuse de actuala guvernare de la Chișinău.

„Comisia și Directoratul își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la modul în care tocmai au fost selectați cei patru membri ai CSM, mod care desființează scopul declarat al modificărilor legislative din decembrie 2019 - de a restaura încrederea publică în CSM. Acești patru membri din rândul profesorilor de drept au fost aleși într-un mod controversat, fără consens și pentru un mandat complet de patru ani, ceea ce împiedică impactul pozitiv pe care modificările constituționale ar fi trebuit să le aducă. (…) Recenta modificare legislativă și modul în care a fost implementată nu atinge așteptările comunității internaționale și nici ale societății moldovenești. Astfel, scopul real și sensul reformei constituționale este discutabil. Comisia de la Veneția cheamă autoritățile moldovenești să suspende implementarea amendamentelor din decembrie 2019 și ianuarie 2020, dar și nominalizarea celor patru membri până la finalizarea reformei constituționale. Numirea celor patru membri trebuie făcută după modificarea Constituției, într-o manieră transparentă care garantează depolitizarea”, cităm din opinia Comisiei de la Veneția.

CITIȚI și Un consilier la premierului Chicu îi îndeamnă pe DEPUTAȚI să nu se grăbească să numească membrii CSM: „Dacă vor numi membrii CSM fără a asigura un larg consens, reforma justiției este compromisă”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, fost președinte al Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, este de părere că această opinie a Comisiei de la Veneția „confirmă împărțirea mizerabilă și pe criterii strict politice a celor patru poziții din Consiliul Superior al Magistraturii dintre PD și PSRM”.

„Regimul lui Dodon a pierdut șansa de a continua cooperarea cu singura structură care mai era dispusă să mai colaboreze cu ei – Consiliul Europei. După asta, cred, pe marginea marilor și micilor lor reforme din justiție ar putea să se expună doar de Curtea Constituțională al Federației Ruse. Iată de acolo vor curge laude și cuvinte pompoase la adresa diriguitorilor reformării justiției din Republica Moldova”, comentează deputatul.

Și fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, crede că opinia Comisiei de la Veneția este una „extrem de critică”.

„Nu este critică față de proiectul de modficare a Constituției, pe care îl consideră ok, însă îi dă o palmă guvernării de la Chișinău pentru ce a făcut în ultima lună. Comisia de la Veneția le spune pe față guvernanților că ceea ce declară ei nu corespunde deloc cu acțiunile lor”, afirmă Stamate.

CITIȚI și Convocat pentru a decreta stare de URGENȚĂ în R. Moldova, Parlamentul profită și numește patru membri noi la CSM

Sergiu Litvinenco mai avertizează că miercuri, pe 25 martie curent, Guvernul ar urma să avizeze pozitiv inițiativa legislativă a șefului statului Igor Dodon, potrivit căreia președintele CSM să poată fi ales inclusiv din rândul membrilor ne-judecători ai CSM: „O inițiativă care vine mai devreme de șase luni de la modificarea legislativă precedentă. Acest lucru anterior era calificat de Guvernul Chicu ca fiind contrar legii, rapoartelor Comisiei de la Veneția și jurisprudenței CtEDO. Iată că în cazul inițiativelor lui Dodon, din câte se pare, chiar și Convenția Europeană a drepturilor Omului este de facto suspendată”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md