19:33:53 10.05.2024
Stiri

Clădirea Academiei de Științe a Moldovei, inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat: Când și cine a construit actualul sediul al AȘM

Actualitate 18.12.2023 10:38 Vizualizări1410 Autor: Ziarul National
Clădirea Academiei de Științe a Moldovei, inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat: Când și cine a construit actualul sediul al AȘM


Clădirea de pe bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt nr. 1 din municipiul Chișinău, în care își are astăzi sediul Academia de Științe a Moldovei (AȘM), a fost inclusă de Guvern în Registrul monumentelor ocrotite de stat.

Decizia a fost luată la ședința Guvernului de săptămâna trecută.

Proiectul clădirii AȘM a fost elaborat de către Valentin Mednec, un arhitect autohton, și Aleksandr Vedenkin, un specialist din Rusia, în 1951, iar construcția edificiului a durat patru ani.

Mariana Șlapac, arhitect, membru corespondent al AȘM, a declarat anterior pentru Ziarul NAȚIONAL că „atât arhitectura clădirii, cât și decorul ei sunt determinate de arhitectura monumentală sovietică din perioada stalinistă”.

Clădirea Academiei de Științe a Moldovei are cinci nivele, iar planul său este în formă de litera „П” – „P” din alfabetul chirilic. În axa centrală, la parter, se află o sală spațioasă de festivități, numită în prezent „Sala Azurie”, datorită lustrei albastre care a fost amplasată acolo după reparațiile cosmetice din 2008.

CITIȚI și Sediul AȘM, clădire pentru administrația Căilor Ferate

Cândva, în fruntea clădirii era amplasată o compoziție sculpturală ce reprezenta stema RSSM, așezată lângă mai multe steaguri. Actualmente, aici se află stema Academiei de Științe a Moldovei, iar pe fațada principală, în scuturi reliefate cu cartușe, este indicat anul finalizării construcțiilor - 1955.

„O altă orizontală decorativă este brâul ornamentat, între primul și cel de-al doilea nivel, inspirat din arhitectura medievală a mănăstirilor din spațiul românesc”, a precizat Șlapac.

Potrivit academicianului Teodor Furdui, actuala clădire a AȘM a avut inițial o altă destinație: „Era sediul conducerii de la Calea Ferată, dar apoi a fost transferată în subordinea Academiei de Științe”.

Menționăm că, prin aceeași decizie, Guvernul a mai introdus în Registrul monumentelor protejate de stat și Conacul Cristi-Korotnev din satul Lupa-Recea, raionul Strășeni; clădirile Școlii de Meserii (bloc de studii, ateliere), grajdul pentru cai al fostului conac Macarov-Mavrocordat, Moara cu motor și Podul de piatră din satul Corbu, raionul Dondușeni; cimitirul evreiesc din s. Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, dar și Biserica „Sfântul Ilie” din satul Albota de Sus, raionul Taraclia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md