13:44:07 22.10.2021
Stiri

FOTO // Circa 200 de protestatari cer abrogarea sistemului MIXT. Unii analiști explică de ce protestele sunt eșuate: „E vorba de lipsa de mesaje coerente”

Politică 01.10.2017 14:18 Vizualizări1315 Autor: Ziarul National
FOTO // Circa 200 de protestatari cer abrogarea sistemului MIXT. Unii analiști explică de ce protestele sunt eșuate: „E vorba de lipsa de mesaje coerente” facebook


Circa 200 de protestatari, conform poliției, sunt în acest moment în fața televiziunii publice. Inițial, protestatarii s-au adunat în fața Cinematografului „Gaudemus” pentru a protesta împotriva sistemului mixt. Acțiunea anunțată pentru ora 12.00 a întârziat cu aproape o oră, deoarece mulți cetățeni, conform vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, nu au putut ajunge din cauza perturbării transportului public.

Protestatarii s-au deplasat în fața Ministerului Muncii, Sănătății și Protecției Sociale, acolo unde au ținut câteva discursuri. Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și președintele PPDA, Andrei Năstase, au criticat actuala guvernare pentru faptul că și-ar bate joc de cetățeni, în special de pensionari.

Liderul „DA”, Andrei Năstase, a explicat celor prezenți de ce nu a ajuns multă lume la protest. Potrivit lui, mulți oameni s-au dus în fața Parlamentului, iar alții pur și simplu nu ar fi știu unde e Cinematograful „Gaudeamus”.

La rândul lor, mai mulți analiști au declarat anterior că numărul protestatarilor este în continuă scădere, deoarece opoziția în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase nu vin cu mesaje coerente și cu programe concrete care ar putea atrage cetățenii.

Analistul politic Petru Bogatu spunea că cele două partide nu mai pot aduna mii sau zeci de mii de aderenți la proteste, pentru că s-ar fi pus „batista pe țambal” în ceea ce privește integrarea europeană și pentru că „opoziția nu are niciun proiect sau program”. „Oamenii s-au săturat să mai fie folosiți de politicienii care nu scapă niciun motiv ca să ceară blocarea finanțărilor externe pentru țară și cetățeni”, a spus acesta.

La rândul său, editorialistul Nicolae Negru a semnalat că protestele au degenerat într-o concurență între taberele participante – Platforma „DA” și PAS. Acesta a sfătui-to pe Maia Sandu să renunțe să mai fie în umbra lui Năstase, care se confruntă cu mari probleme de credibilitate.

Istoricul Gheorghe Cojocaru crede că protestele au intrat pe panta declinului din caza că oamenii sunt decepționați de prestația liderilor opoziției, alții poate așteaptă mai mult de la Maia Sandu sau de la Andrei Năstase, iar unii și-ar dori să audă, de exemplu, ce soluții au cei doi asupra unei serii de probleme social-economice, educaționale sau din sfera ocrotirii sănătății, cu care oamenii se confruntă în fiecare zi. Cojocaru mai crede că opoziția subestimează și necesitatea dialogului public.

În aceste momente, protestatarii sunt în fața postului public de televiziune. Maia Sandu spune că administrația televiziunii a promis că va oferi timp de antenă opoziției, dar deocamdată nu s-a ținut de cuvânt. Protestatarii au cerut demisia conducătorilor televiziunii publice, dar și a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizialului, care ar tolera aceste încălcări.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md