22:07:37 15.07.2019
 
Stiri

Cine și ce SANSE are să preia guvernarea după alegerile parlamentare. Scenariile care ar putea avea loc după 24 februarie

Politică 04.09.2018 11:40 Vizualizări1751 Autor: Ziarul National
Cine și ce SANSE are să preia guvernarea după alegerile parlamentare. Scenariile care ar putea avea loc după 24 februarie

Până la alegerile parlamentare ordinare mai sunt aproximativ șase luni și nu se știe ce coaliție am putea avea după 24 februarie 2019. Pe de o parte, reprezentanții opoziției proeuropene spun că nu vor face o coaliție cu Partidul Democrat, iar pe de altă parte democrații au declarat că despre o alianță se va vorbi doar după ce vor fi contabilizate rezultatele alegerilor.

Portalul coment.md anticipează cel puțin șapte scenarii care pot avea loc după alegerile parlamentare.

Primul scenariu – o nouă coaliție proeuropeană. Până nu demult era un scenariu cât se poate de real, mai ales că PD optase la un moment dat pentru o coaliție post-electorală cu PAS și PPDA. În context, răsuna destul de des și ideea că, după alegeri, în joc vor intra și partenerii occidentali, care vor ști să-i convingă pe cei din PD, PAS și PPDA să constituie o coaliție comună. Însă, în ultimele luni s-a deteriorat nu numai relația guvernării cu partenerii occidentali, ci și relațiile dintre PD, pe de o parte, și PAS și PDA, pe de altă parte, iar aceasta face practic imposibilă o coaliție de guvernare comună a celor trei partide.

Scenariul doi – PD rămâne la guvernare de unul singur, punând în aplicare mecanisme de genul celor testate deja în ultimii ani, adică atrăgând de partea sa (prin metode corecte sau mai puțin corecte) deputați din alte fracțiuni sau independenți/neafiliați. Un astfel de scenariu se poate lăsa cu consecințe grave și pentru PD, și pentru țară, în general. Situația poate scăpa de sub control și nimeni nu ar putea spune cum vor evolua lucrurile în continuare în acest caz.

Scenariul trei – PSRM preia puterea. Este poate cel mai realist scenariu, dat fiind faptul că PSRM e primul în preferințele alegătorilor și are susținerea, conform sondajelor, a peste jumătate din alegători. PSRM e avantajat și de faptul că are susținerea Președintelui Igor Dodon, cel mai popular politician pe moment din R. Moldova.

Scenariul patru – PSRM va atrage de partea sa o parte din deputații neafiliați sau independenți și va forma cu ei majoritatea parlamentară. E un scenariu posibil și cu siguranță PSRM va încerca să-l pună în aplicare dacă nu-i vor ajunge câteva mandate pentru a forma noua majoritate parlamentară.

Scenariul cinci – o coaliție PSRM-PD. Pentru socialiști o astfel de coaliție nu e de dorit, deoarece automat își vor atrage o parte din enormul antirating pe care-l are PD. Totuși, măcar din punct de vedere teoretic, acest scenariu trebuie luat în calcul.

Scenariul șase – partidele proeuropene de opoziție preiau puterea. E un scenariu practic irealizabil în condițiile sistemului electoral mixt. Acum, aceste partide trebuie să facă față nu doar sistemului mixt, ci și să încerce să împingă cât mai mult spre centru-stânga PD, care se declară în continuare proeuropean și cu siguranță va lua un procent anume din voturile electoratului proeuropean.

Scenariul șapte – o coaliție anti-PD de scurtă durată. Dacă nicio forță din cele ce va accede în viitorul Parlament nu va avea capacitatea să formeze de sine stătător noua majoritate parlamentară, iar negocierile dintre partidele parlamentare nu vor da nici un rezultat, nu este exclus că unele formațiuni vor anunța că constituie o coaliție de scurtă durată împotriva PD. Astfel, în decurs de câteva luni, această coaliție ar scoate de sub controlul PD instituțiile statului și ar stabili data alegerilor parlamentare anticipate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md