Cinci femei refugiate din Ucraina își ajută conaționalii din R. Moldova prin intermediul unui proiect UN Women


Cinci femei refugiate din Ucraina activează în calitate de voluntare în organizațiile societății civile din R. Moldova. UN Women a oferit aceste oportunități de angajare remunerată în cadrul unui proiect-pilot de șase luni al Programului comunitar al Voluntarilor ONU (VONU), care are drept scop sprijinirea persoanelor refugiate prin asigurarea unui venit decent și a unei experiențe de muncă utile.
Misiunile de voluntariat se desfășoară la Bălți, Cahul, Ungheni și Chișinău și vor contribui la informarea inițiativelor de răspuns la criza refugiaților și a serviciilor multisectoriale privind violența în bază de gen pentru femeile și fetele refugiate din localitățile lor.
Potrivit Un Women, femeile din Ucraina vor activa timp de șase luni în cadrul organizațiilor partenere în calitate de asistente de proiect și coordonatoare locale, fiind remunerate pentru munca lor. Mai exact, femeile vor colecta date, crea rețele, dezvolta produse informative și consolida acțiunile intersectoriale ce țin de răspunsul la criza refugiaților.
Olga Dymova este una dintre femeile refugiate care activează în calitate de coordonatoare locală în cadrul Asociației Obștești „AFINA” din Bălți. Ea a decis să se alăture programului VONU pentru a ajuta alte persoane refugiate.
„Motivația mea a fost să ajut oamenii. Am parte de o mare plăcere spirituală când văd că aduc oamenilor beneficii și un pic de bucurie în astfel de zile dificile din viața noastră. Când am venit în Moldova, mă simțeam singură, îmi lipsea comunicarea. Când am întâlnit alte fete și femei din Ucraina, care la fel au fugit din calea războiului, și am început să comunicăm, totul a devenit mult mai ușor. Atunci am înțeles care sunt necesitățile femeilor cu copii, femeilor vârstnice. Și astfel mi-a venit ideea de a participa în diverse activități care să răspundă acestor necesități”, spune ea.
„Mă bucur să fac parte din acest program care va contribui la dezvoltarea mea personală și profesională. În următoarele șase luni, intenționez să îmi îmbunătățesc abilitățile sociale și manageriale", spune Evhenia Loytra, care este asistentă de proiect la Asociația „Altruism” din Chișinău.
Oksana Khynkul, coordonatoare locală a Asociației Obștești „Ophelia” din Cahul, spune că întotdeauna ți-a dorit să ajute oamenii: „Din cauza războiului, am rămas fără job și am reușit să-mi direcționez forțele pentru a-i ajuta pe alții. Motto-ul meu în viață este să tratezi oamenii așa cum vrei să fii tratat. Nu căuta scuze, caută oportunități".
Referindu-se la aceste oportunități de angajare care presupun implicarea femeilor refugiate în răspunsul la criza umanitară, Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA la Chișinău, a afirmat „Statele Unite ale Americii sprijină cu mândrie acest program care utilizează capacitățile și motivația femeilor refugiate din Ucraina pentru a contribui la răspunsul umanitar, a spori abilitarea economică a femeilor și a comunităților subreprezentate, și a consolida capacitățile organizațiilor societății civile”.
Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a menționat că, răspunzând nevoilor și priorităților femeilor și fetelor refugiate, „voluntarele ONU se vor asigura că femeile refugiate din grupurile subreprezentate, inclusiv supraviețuitoarele violenței în bază de gen și cele aflate în situații de risc, au un acces consolidat la serviciile, capacitățile și resursele de protecție în Republica Moldova".
Misiunile de voluntariat fac parte din proiectul „Promovarea răspunsurilor sensibile la dimensiunea de gen la criza refugiaților la nivel regional și național", care este implementat de UN Women și finanțat de Guvernul SUA. Proiectul își propune să abordeze impactul crizei umanitare din perspectiva de gen, asigurându-se, în același timp, că femeile din grupurile subreprezentate și cele mai expuse riscului beneficiază de protecție și de oportunități de subzistență localizate și axate pe necesitățile lor.













































































