05:11:32 16.04.2024
Stiri

Chișinăul îi solicită Tiraspolului să NU admită provocări pe 2 martie în localitățile din Zona de Securitate unde vor fi comemorați veteranii uciși acum 32 de ani în războiul de la Nistru

Actualitate 29.02.2024 15:43 Vizualizări1114 Autor: Ziarul National
Chișinăul îi solicită Tiraspolului să NU admită provocări pe 2 martie în localitățile din Zona de Securitate unde vor fi comemorați veteranii uciși acum 32 de ani în războiul de la Nistru Radio Chișinău
Poză simbol


Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC) i-au solicitat astăzi Tiraspolului să nu admită provocări pe durata manifestărilor preconizate să aibă loc, pe 2 martie curent, în localitățile din Zona de Securitate, la împlinirea a 32 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru.

Autoritățile constituționale vor comemora eroii căzuți în anul 1992 în luptele pentru independența R. Moldova.

Delegația Chișinăului în CUC a solicitat astăzi, în cadrul ședinței acestei structuri desfășurate la Tighina, și reprezentanților Misiunii OSCE, dar și ai Ucrainei să monitorizeze situația în Zona de Securitate în timpul manifestărilor de pe 2 martie curent.

CITIȚI și VETERANII INDEPENDENȚEI // A fost CAPTURAT de armata rusă în timpul RĂZBOIULUI de pe Nistru, dar nu a cedat. Valentin Botezatu: „Am trăit iadul pe pământ. Cele trei zile mi-au părut o eternitate, credeam că viața mea se oprește la 36 de ani…”

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, delegațiile participante au propus soluții la problema posturilor ilegale ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului amplasate în Zona de Securitate, însă discuțiile nu au generat vreun consens.

„Delegația Republicii Moldova își menține poziția că libera circulație trebuie asigurată în Zona de Securitate, iar posturile ilegale trebuie eliminate din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”, se arată într-un comunicat al Biroului Politici de Reintegrare.

Datele Ministerului Afacerilor Interne arată că la războiul din 1992 de la Nistru, provocat de separatiștii din Transnistria sprijiniți de armata rusă, au participat circa 40 000 de cetățeni ai R. Moldova, dintre care 299 au decedat, iar 289 au rămas invalizi.

În prezent, în R. Moldova sunt circa 20 de mii de veterani care au luptat pentru independența și integritatea republicii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md