00:01:13 23.05.2024
Stiri

VETERANII INDEPENDENȚEI // A fost CAPTURAT de armata rusă în timpul RĂZBOIULUI de pe Nistru, dar nu a cedat. Valentin Botezatu: „Am trăit iadul pe pământ. Cele trei zile mi-au părut o eternitate, credeam că viața mea se oprește la 36 de ani…”

Actualitate 28.08.2023 11:13 Vizualizări1450 Autor: Ziarul National
VETERANII INDEPENDENȚEI // A fost CAPTURAT de armata rusă în timpul RĂZBOIULUI de pe Nistru, dar nu a cedat. Valentin Botezatu: „Am trăit iadul pe pământ. Cele trei zile mi-au părut o eternitate, credeam că viața mea se oprește la 36 de ani…”


„Numai nu-l loviți. Scuipați-l! Și iată ei toți treceau și mă scuipau”. Sunt amintirile amare ale lui Valentin Botezatu, unul dintre veteranii războiului de pe Nistru, locotenent-colonel de poliție, în rezervă, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare”.

Până la începutul războiului de pe Nistru din 1992, Valentin Botezatu a fost inspector superior al poliției judiciare din cadrul comisariatului de poliție Grigoriopol.

Veteranul, care a apărat cu arma în mâini independența R. Moldova, își amintește cu lacrimi în ochi ziua de 13 martie 1992, ziua în care viața sa a luat o întorsătură dramatică - a fost capturat chiar în curtea propriei case și ținut ostatic, într-un subsol, timp de câteva zile.

„Am trăit iadul pe pământ. Cele trei zile mi-au părut o eternitate. Credeam că viața mea se oprește la 36 de ani”, rememorează el într-un interviu realizat în cadrul campaniei de conștientizare a importanței istorice a războiului de independență, lansată de Ministerul Afacerilor Interne în luna martie 2023, când s-au împlinit 30 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru în care ostașii R. Moldova au luptat contra separatiștilor transnistreni susținuți militar de Rusia.

CITIȚI și VETERANII INDEPENDENȚEI // Mărturii în PREMIERĂ despre războiul declanșat de Rusia împotriva R. Moldova. Ghenadie Cosovan: ,,Am avut impresia că sunt în iad. Era luptă pe viață și pe moarte”

A fost salvat din captivitate de către oamenii din localitatea Hlinaia. Soția sa a mobilizat 50 de femei împreună cu copiii lor și au mers la unitatea militară unde le-au cerut militarilor ruși să-l elibereze pe Valentin.

„Tremuram când am fost eliberat… tremuram și gata”, este fraza scurtă rostită de Valentin Botezatu, dar îmbibată cu atât de multă durere.

„Trebuie să fim pregătiți că cineva va vrea ceva de la noi, va vrea să vină în locul nostru și pentru asta trebuie să fim pregătiși atât moral, cât și fizic și… trebuie să fim pregătiți să ne jertfim”, este convins astăzi Valentin Botezatu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md