04:26:43 26.02.2020
 
Stiri

Chișinăul are de ales // „Moldovenii sunt chemați să aleagă între un om cu înclinații clare spre Est și un tip folosit de anumite cercuri de influență, care sunt pe mână cu Moscova”

Partide/Comunicate 26.05.2018 17:15 Vizualizări2522 Autor: Ziarul National
Chișinăul are de ales // „Moldovenii sunt chemați să aleagă între un om cu înclinații clare spre Est și un tip folosit de anumite cercuri de influență, care sunt pe mână cu Moscova” sputnik.md


Chișinăul are alegeri pe 3 iunie. Își alege Primarul General, cel care va conduce timp de un an de zile primăria orașului. Miza politică este una foarte mare, pentru că, în toamnă, vor avea loc și alegeri parlamentare. Cel care va câștiga acum va aduce partidului pe care îl reprezintă un asset important pentru toamnă, scrie stiripesurse.ro.

În cursă au rămas doi candidați. La prima vedere, se profilează o luptă între două curente total opuse. Ceban, care reprezintă PSRM-ul lui Igor Dodon, partid pro-rus și Andrei Năstase, reprezentatul PPDA și al coaliției pro-europene formată din PAS și PLDM, coaliție neformalizată în sens juridic, dar ale căror partide și-au dat mâna în aceste alegeri.

Dacă în privința lui Ceban lucrurile sunt clare, nu există niciun dubiu, provine dintr-un partid care susține orientarea pro-est a Moldovei, în privința lui Năstase lucrurile sunt mai complicate.

Liderul PPDA știe să pozeze în liderul care se bate cu regimul Plahotniuc. Peste tot pe unde merge în Europa, are un mesaj foarte ferm, regimul actual trebuie îndepărtat, pentru că reprezintă răul suprem, pentru că folosește mijloace abuzive împotriva opoziției democrate. Năstase se plânge că este victima unei mașinării, care încearcă să îl discrediteze total, că Plahotniuc controlează întreaga presă moldovenească, iar opoziția se luptă în condiții inegale.

Dacă stai și îl urmărești pe Năstase, pare un tip sincer, animat de cele mai bune dorințe. La prima vedere, pare un tip determinat, corect, care chiar se luptă pentru ca Moldova să intre în rândul țărilor cu o democrație adevărată.

Doar că mijloacele pe care le folosește în bătălia politică sunt aceleași cu cele pe care le condamnă.

Are un trust de presă în spate, Jurnal TV, cu un rating mult mai ridicat ca cele ale adversarului său, trust care nu face nici pe departe presă, ci propagandă politică. Trustul reprezintă departamentul de comunicare al partidului lui Năstase, strategiile de imagine făcându-se în comun. Este o măciucă utilizată împotriva adversarilor politici. În prezidențialele de acum un an jumătate, Jurnal Tv lovea puternic în Maia Sandu, până la momentul în care lui Andrei Năstase i s-a impus să se retragă din cursă și să o susțină pe lidera PAS.

În aceste alegeri, Jurnal TV, trustul Victor Țopa, nașul lui Andrei Năstase, a lovit în ceilalți candidați și nu le-a păsat dacă aceștia sunt unioniști, candidați de dreapta sau independenți.

Năstase se plânge de o campanie murdară la adresa lui. Este adevărat. S-au depășit niște granițe. Au fost prezentate înregistrări din viața privată dintre el și mama sa. Acele înregistrări nu aveau ce să caute în spațiul public. Ce uită să spună însă Andrei Năstase este faptul că înainte cu o zi, Jurnal Tv a folosit aceeași armă împotriva partidului lui Vlad Plahotniuc, o înregistrare telefonică prin care un lider al PDM îndemna o persoană să voteze Dodon.

Acestea sunt câteva exemple, care demonstrează ipocrizia lui Năstase, faptul că pozează într-o victimă, dar folosește aceleași arme pe care le are și “călăul” său. Din fericire pentru el, înregistrarea difuzată în ultimele zile, l-a ajutat să intre în turul 2.

Din păcate, nu aceste lucruri reprezintă cele mai mari minusuri ale lui Andrei Năstase. Ipocrizia lui nu este departe de ipocrizia altor politicieni. De multe ori, pentru cetățeni, acesta nu mai este un element de departajare. Oamenii sunt obișnuiți ca politicienii să aibă mai multe fețe și, până la urmă, se duc și aleg pe cel care li se pare mai sincer sau mai aproape de valorile în care cred.

Cel mai mare minus al lui Năstase este traseul său profesional și politic. Fost procuror, devine avocatul celui pe care îl cercetează într-un dosar de corupție, V Țopa, acesta ajungându-i și naș. Cu sprijinul acestuia, se întoarce în Moldova și se apucă de politică. După ce fratele lui sprijinise ani de zile regimul lui Voronin. Acum, Năstase este un luptător împotriva regimului actual.

Din păcate, asocierea pe care a făcut-o de-a lungul timpului atât cu Renato Usatâi, cât și cu PSRM-ul lui Dodon (sâc) îl decredibilizează total. Năstase a fost detergentul de albire al Moscovei și a fost utilizat într-un mod pervers, în momente de mare instabilitate pentru Moldova. Vezi aici: https://www.stiripesurse.ro/detergentul-de-albire-al-moscovei_1250199.html

Toate aceste elemente sunt destul de cunoscute în Moldova, în special în zona elitelor din educație, din cultură, din mediul de afaceri. Din păcate, moldovenii sunt chemați să aleagă între un om cu înclinații clare spre est, Ion Ceban și un tip folosit de anumite cercuri de influență, care sunt pe mână cu Moscova.

Care este răul cel mai mic? Cred că dacă te uiți atent, este greu de spus. Alegi un ”acoperit” sau un tip la vedere? Probabil acesta va fi unul din factorii care va duce la o prezență scăzută la vot.

Electoratul va decide pe 3 iunie ce va prefera. Până atunci, cetățenii trebuie să meargă la vot și aleagă răul cel mai mic, în funcție de opțiunile pe care le au, de informațiile pe care le dețin și proiecțiile de viitor pe care și le fac.

Autor: Andreea Devreme, PoliticScan


Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md