16:43:47 07.09.2024
Stiri

Centrul Rus de Știință și Cultură din R. Moldova, extensiune a SERVICIILOR speciale rusești. Medici din R. Moldova, „instruiți” la Moscova alături de semenii lor din republicile SEPARATISTE Donețk și Lugansk

Actualitate 25.10.2022 10:35 Vizualizări2159 Autor: Ziarul National
Centrul Rus de Știință și Cultură din R. Moldova, extensiune a SERVICIILOR speciale rusești. Medici din R. Moldova, „instruiți” la Moscova alături de semenii lor din republicile SEPARATISTE Donețk și Lugansk


Centrul Rus de Știință și Cultură din R. Moldova (CRȘC), filială a „Rossotrudnicestvo” din Moscova, este considerat de foarte mult timp a doua ambasadă a Federației Ruse în Chișinău, populată în special de ofițeri a serviciilor secrete rusești. Pe lângă atribuțiile multiple de promovare a intereselor rusești în R. Moldova, angajații acestei structuri participă substanțial la întreținerea și dezvoltarea separatismului în statul moldovenesc.

La fel, printre sarcinile acestei structuri ruse figurează și identificarea unor vectori mai puțin publici, care să promoveze interesele și narațiunile ruse în R. Moldova sau să sprijine structurile separatiste din zonele în care se manifestă acest fenomen. Astfel, în plin război cu Ucraina, Centrul Rus de Cultură și Știință a organizat, în perioada 3 - 8 octombrie curent, deplasarea în Moscova a unui grup de medici din Taraclia, UTA Găgăuzia și Transnistria, scrie Deschide.md.

Selecția și pregătirea grupului de medici, care, conform surselor din Poliția de Frontieră, au părăsit teritoriul Republicii Moldova cu cursa 3F533 Chișinău-Erevan, la 1 octombrie, a fost realizată de angajatul CRȘC, Gorohov Evghenii Alexandru (deținător și al cetățeniei R. Moldova).

În cadrul cursului desfășurat la Moscova, pe lângă medicii din R. Moldova au participat și medici din republicile separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Faptul că „Rossotrudnicestvo” a organizat un „curs” pentru medici, inclusiv cei din R. Moldova, este confirmat chiar de către reprezentanța sa de la Chișinău, care a anunțat că la program au participat 50 de medici.


Numele medicilor participanți la „cursul” de la Moscova:

Sidor Uzun (medic neuropatolog din cadrul Spitalului raional Taraclia),

Janna Butenko (Transnistria),

Maria Stamova (Găgăuzia),

Vasilii Voroșin (șeful Secției terapie intensivă din cadrul Spitalului raional Ceadâr-Lunga, Găgăuzia),

Mihail Robu (Găgăuzia),

Evghenia Vizer (Transnistria),

Galina Osmulkevici (Transnistria),

Taisia Goiman (Transnistria),

Artiom Mișcenko (Transnistria)

Această acțiune nu este singulară, ci se adaugă unei alte acțiuni în care profesori și elevi din Republica Moldova au fost duși în Crimeea ocupată de forțele ruse.

Astfel, în luna iulie a anului curent, un număr de 11 elevi, de asemenea din UTA Găguzia și Transnistria, folosind aceeași rută Chișinău-Erevan, au vizitat Crimeea, în tabăra „Artek”.

Acest grup a fost însoțit, conform acelorași surse din cadrul Poliției de Frontieră, de către diplomatul rus Artem Naumenkov, angajat al CRȘC, responsabil de regiunea transnistreană. Anterior, acesta a fost asistentul vicepreședintelui Comisiei pentru relații cu CSI din Duma de Stat de la Moscova, Artiom Turov.

De menționat că, în februarie 2022, cu o săptămână înainte de invazia rusă în Ucraina, Turov saluta deschis recunoașterea de către Rusia a „independenței” Donețkului și Luganskului. La fel, acesta este cel care a avut și multiple întrevederi cu așa-zisa administrație de la Tiraspol pe care a asigurat-o de sprijin deplin din partea Rusiei.

De menționat că Turov se numără printre oficialii ruși care primii l-au vizitat pe Krasnoselski pentru a-l felicita cu victoria obținută la „alegerile prezidențiale” din Transnistria în decembrie 2021.




Săptămâna trecută, Turov la primit la Moscova pe secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova și vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, a catalogat participarea medicilor din R. Moldova, alături de cei din Lugansk și Donețk, la un eveniment organizat de „Rossotrudnicestvo” ca fiind o acțiune inadmisibilă.

„Aceasta vorbește despre faptul că statul R. Moldova și societatea nu au o atitudine univocă și nu promovează politici consecvente față de războiul hibrid promovat de Federația Rusă împotriva R. Moldova. „Rossotrudnicestvo” este o extensiune a serviciilor speciale ruse și un instrument de promovare a intereselor Rusiei”, a spus el.

Parlamentarul a menționat că R. Moldova trece printr-o perioadă complicată și statul are nevoie de politici de lungă durată pentru a se elibera de sub influența negativă din partea Federației Ruse.

„Aici nu vorbim doar de interzicerea emisiunilor cu caracter militarist și propagandistic din Federația Rusă, dar și de protejarea statului de toate riscurile care parvin din Rusia”, a conchis Nantoi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

02.09.2024 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă șansă istoric...

30.08.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mândria de cobai

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md