08:30:55 12.12.2018
 
Stiri

Cel mai temut pirat din istorie a fost… o FEMEIE. Povestea lui Ching Shih, chinezoaica ajunsă la conducerea unei flote de peste 600 de nave

Știri 12.11.2018 20:05 Vizualizări591 Autor: Ziarul National
Cel mai temut pirat din istorie a fost… o FEMEIE. Povestea lui Ching Shih, chinezoaica ajunsă la conducerea unei flote de peste 600 de nave Sursa: cunoastelumea.ro

Numele ei de naștere nu este cunoscut, tot ce se știe este faptul că își spunea Ching Shih, care într-o traducere liberă ar însemna „vaduva de Zheng”. Ching Shih s-a născut undeva în jurul anului 1775 în China, însă data exactă nu este cunoscută. La vârsta de 26 de ani, lucra ca prostituată într-un bordel plutitor din Canton, unde l-a cunoscut pe Zhing Yi, un pirat consacrat în acele timpuri. Modul în care cei doi au ajuns împreună este însă viu disputat de cercetători. Unii istorici susțin că Zhing Yi a ordonat jefuirea bordelului în care lucra Ching și aducerea ca pradă a unei prostituate, în timp ce alții pretind că pur și simplu a mers singur la bordel. Indiferent de situație, cei doi s-au căsătorit, iar Ching Shih și-a început astfel viața de pirat pe Marea Chinei și nu numai.

În următorii șase ani, flota lor a crescut de la aproximativ 200 de nave la 600, cu unele alianțe-cheie, inclusiv formarea Coaliției piraților cantonezi împreună cu piratul Wu Shi’er. Din nefericire pentru Zhing Yi, pe 16 noiembrie 1807, nava pe care se afla a fost surprinsă de un taifun și el, împreună cu restul marinarilor de la bord s-au înecat. După mai multe încercări, Ching Shih a reușit în anul 1807 să se impună la conducerea Red Flag Fleet, cum se numea flota fostului ei soț, și să devină astfel cea mai de succes femei pirat din lume. Aceasta a impus un cod strict de conduită şi avea să-i pedepsească foarte dur pe cei care-l încălcau, cod preluat ulterior și de alți pirați din regiune.

Shih a devenit rapid cunoscută pentru desele raiduri date în satele de pe coastele Chinei. Printre altele, a organizat un lanţ de bordeluri unde toate prostituate erau protejate de viol, iar dacă un pirat îşi dorea o nevastă, el trebuia să-i ceară mai întâi acordul ei.

Atât de mare devenise flota chinezoaicei şi atât de puternice erau loviturile sale încât aceasta şi-a permis să perceapă taxe în locul împăratului în multe dintre oraşele şi satele de coastă. Nici chiar flota imperială nu putea face faţă unei asemenea armate a piraţilor, astfel că singura soluţie a fost aceea de a încheia un pact cu aceştia, de a le permite să-şi păstreze prada adunată de-a lungul anilor şi de a-i lăsa să scape nepedepsiţi, în ciuda tuturor crimelor comise. Surprinzător, Ching Shih a acceptat oferta împăratului şi s-a măritat chiar cu fiul său adoptiv.

Chang Shih şi-a câștigat titlul de „The Terror of the South China Sea” şi a atras chiar atenţia nedorită a dinastiei Qing. Până şi ei s-au retras după ce au urmărit-o timp de trei ani şi au lăsat-o să se retragă în „glorie”, ironic vorbind… După retragerea sa din viaţa tumultoasă de pirat aceasta s-a dedicat afacerilor cu jocuri de noroc. Chiar şi după moartea sa, survenită în 1844, chinezoaica este considerată drept cea mai importantă figură din lista femeilor pirat care au bântuit vreodată mările în căutarea prăzii.

Este interesant de menționat și faptul că prin amploarea activității sale de pirat a intrat în conflict inclusiv cu Imperiile Britanic și Portughez. De altfel, Ching Shih și expedițiile sale de jaf au ajuns, de atunci și până astăzi, subiect pentru numeroase cărți, romane, jocuri video și filme artistice.

Sursa: cunoastelumea.ro

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.12.2018 09:31 Nicolae Negru PLDM, un pas umilitor, dar corect

07.12.2018 09:24 Nicolae Negru O coaliție cu PD este inevitabilă

03.12.2018 09:19 Nicolae Negru Filip, Plahotniuc, Putin și Ghimpu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md