20:55:32 28.03.2024
Stiri

Cel mai mare PARC din R. Moldova

Reportaj 30.08.2014 14:03 Vizualizări7392 Autor: Daniela Hadei


Cel mai mare PARC din R. Moldova

Mândria și perla satului. Așa este considerat parcul Țaul de către sătenii din localitatea cu același nume

Unii localnici își aduc și acum aminte de vremurile când mergeau la sanatoriul boierului, admirau sutele de flori și speciile de copaci. Astfel, parcul reprezintă un simbol pentru fiecare generație.

Din 1956, parcul dendrologic și conacul lui A. I. Pommer se află sub ocrotirea statului și reprezintă un monument de arhitectură de categorie națională.

„O frumusețe nemaipomenită”

Mătușa Maria Rudic are 66 de ani. După ce s-a căsătorit în urmă cu 42 de ani, s-a mutat în satul Țaul. Își amintește cu drag de vremurile când se plimba în parc și admira copacii înalți, conacul boierului Pommer, lacul și mica grădină zoo de pe atunci. „E un parc foarte frumos, chiar dacă nu e ca înainte. Acum s-a făcut gardul, se îngrijește, se face curat și se mai repară. Cu mult timp în urmă, am stat la sanatoriul din parc, veneau oameni din toată țara și de peste hotare. Era o frumusețe nemaipomenită. Acum nu mai e ce a fost, dar ne bucurăm că se reparară, avem un primar foarte bun”, ne spune mătușa Maria. Și tinerii se mândresc cu parcul din localitate. Cristina, de 18 ani, spune că merge în fiecare duminică în parc. „Este foarte frumos și interesant, aerul e curat, sunt multe flori. De mică îmi doream să se repare acest parc, el este mândria satului nostru. Îmi place că acum se renovează și se păstrează stilul vechi al boierului”, zice tânăra.

Șapte ani de muncă, pomi din 29 de țări

Parcul Țaul a fost sădit de bancherul Andrei Iacob Pommer, la începutul sec. al XX-lea. Boierul a fost căsătorit cu Alexandrina, fiica nobilului Ioan C. Bogdan, moșier la Cuhureștii de Sus. Originar din Grecia, Pommer locuia la Odesa și a cumpărat la Țaul 66 de hectare de pământ pentru a sădi un parc de toată frumusețea. Ideile pentru proiectul parcului au fost gândite în perioada anilor 1901-1904. Parcul a fost sădit în șapte ani și aici au fost aduși copaci din peste 29 de țări. Pe atunci a fost construit conacul și alte 18 clădiri, dintre care au rămas mai puțin de jumătate. Parcul era iluminat și asigurat cu apă, fapt inedit pentru acea perioadă. Istoricii spun că parcul este plin de simboluri și secrete, create intenționat de arhitectul-peisajist I. Vladislavski-Podalko. Printre ele se numără cei 12 pini mari, seculari, echivalentul celor 12 luni ale anului. Alți șapte pini simbolizează cele șapte zile din săptămână. Unii spun că boierul ar fi ascuns în parc și unele comori. De asemenea, se spune că din avion se vede foarte clar cum mai mulți copaci formează numele „Elena”. Nu se știe cine a fost ea pentru Pommer.

Obiectiv turistic, readus la viață

Parcul Țaul se întinde pe o suprafață de 64 ha și are o infrastructură construită acum 100 de ani. Mai bine de 20 de ani, parcul s-a aflat în ruine, iar de anul trecut se bucură de primele reconstrucții, după ce obiectivul a fost dat în gestiunea administrației publice locale. Primarul localității, Mitrică Androni, ne-a spus că parcul reprezintă o perlă pentru satul Țaul și că se lucrează intens pentru a-l reamenaja. „Vin turiști din diferite colțuri ale țării, inclusiv din străinătate. Vizitatorii vor fi plimbați din nou cu trăsuri de epocă pe aleile parcului”, a declarat primarul. În primul rând, a fost reabilitat gardul de cărămidă, de peste 100 de metri și a fost îngrădit tot parcul. De asemenea, s-au curățat aleile care duc spre conac, dar și aleile principale care duc spre lacul din centrul parcului. „Conacul îl vom repara fără a-i schimba arhitectura. Ne vom ocupa de acoperiș, care va fi făcut din oale, exact cum era pe vremea boierului. Conacul va găzdui muzeul satului. De asemenea, pe teritoriul parcului vor fi restaurate cele două hotele și o încăpere care va putea fi utilizată pentru concerte. Pentru anul 2015 preconizăm să restabilim turnul de apă și clădirea fostului sanatoriu”, a menționat primarul de Țaul.

A sădit parcul, apoi a decedat

Parcul Țaul este unic datorită iazului din centrul său și celor peste 150 de specii de copaci, arbuști, liane, dar și pentru cea mai importantă construcție de acolo - conacul boierului. Parcul este împărţit convenţional în partea de sus, unde se afla reşedinţa sătească a boierului Pommer, dar şi o reţea întreagă, deasă, de alei cu diverse compoziţii florale. Există și partea de jos, alcătuită din diverse grupuri de copaci, caracteristice pentru diferite zone geografice. Fiind cel mai mare din R. Moldova, parcul de la Ţaul are o mulţime de alei, cărări şi cărăruşe, a căror lungime atinge mai mult de 12,5 km. Conacul lui Pommer a fost construit în stilul gotic al arhitecturii eclectice. Construcția are două nivele și este ridicată din piatră și cărămidă. Din anii ’70, pe teritoriul parcului se află și un sanatoriu, care a fost vestit în întreaga republică și peste hotarele ei. Pommer nu a reușit să-și vadă marele parc, boierul a decedat în 1912, pe când copacii din parc abia creșteau.

Școala boierului, clădire administrativă

Pe teritoriul parcului a fost deja amenajată o mini-menajerie, unde sunt o căprioară, un păun și câțiva fazani. Primarul precizează că, până la 15 septembrie curent, vor fi aduse lebede și rațe sălbatice. Pentru lucrările de amenajare a parcului şi pentru reconstrucţia conacului au fost alocate peste 24 de milioane de lei din bugetul local şi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. „La sfârșitul lunii septembrie, vor începe lucrările pentru drumul de acces către parc, reconstrucţia palatului, pavarea, iluminarea, scăunele şi intrarea centrală înspre conacul Pommer. În curând, va fi dată în exploatare fosta școală a boierului, care va constitui clădirea administrativă a parcului”, a spus Mitrică Androni.

Intrarea în parc este liberă, iar porțile sunt larg deschise pentru toţi vizitatorii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md