05:27:12 28.03.2023
Stiri

Ceban schimbă macazul, după ce zilele trecute AMENINŢA întreprinderile STRATEGICE cu deconectarea de la reţeaua de apă şi canalizare: „Există pericole pentru securitatea economică a republicii”

Actualitate 22.12.2021 17:40 Vizualizări2264 Autor: ZiarulNational
Ceban schimbă macazul, după ce zilele trecute AMENINŢA întreprinderile STRATEGICE cu deconectarea de la reţeaua de apă şi canalizare: „Există pericole pentru securitatea economică a republicii”


Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a schimbat macazul, după ce săptămâna trecută ameninţa cei mai mari agenţi economici din raza municipiului cu deconectarea de la reţeau de apă şi canalizare, în semn de protest faţă de o amendă de 12 milioane de lei aplicată „Apă-Canal Chişinău” de către Inspectoratul pentru Protecţia Mediului. Ceban nu a recurs la această măsură extremă, iar acum e de partea agenţilor economici.

„Astăzi am avut o discuție cu agenții economici din capitală, beneficiari ai serviciilor SA „Apă-Canal Chișinău”. La eveniment au fost invitați și reprezentanții Ministerului Mediului și ai Agenției de Mediu. Am adus la cunoștința tuturor faptul că, de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 950 din anul 2013, va intra în vigoare Regulamentul privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul public de canalizare. Potrivit acestei Hotărâri, agenții economici trebuie să dispună de stații de preepurare, în caz contrar trebuie să fie deconectați de la sistemul de servicii cu apă și canalizare", a scris Ceban pe Facebook după întâlnire.

Citește și: Ion Ceban, șef în „REPUBLICA Chișinău”. Primarul general AMENINȚĂ că va deconecta de la rețeaua de canalizare întreprinderile STRATEGICE din Chișinău, dacă nu va fi anulată o amendă aplicată S.A. „Apă-Canal Chișinău”

Potrivit lui Ceban, e ireal ca agenţii economici să-şi construiască staţii de preepurare a apelor reziduale.

„Suntem în fața unui pericol de situație excepțională în domeniu cu riscuri pentru securitatea economică a republicii, care poate fi gestionată doar prin consolidarea eforturilor APL-Guvern-agenți economici în vederea neadmiterii unui blocaj economic. Autoritățile centrale trebuie să intervină imediat știind situația că agenții economici nu vor putea construi aceste stații peste noapte, dar dacă îi deconectăm de la sistemul de servicii cu apă și canalizare, riscăm să rămânem fără produsele de bază - pâine și lapte, iar agenții economici vor intra în faliment", s-a arătat îngrijorat Ceban, care acum câteva zile enunţa o părere diametral opusă.

Acesta a amintit că, pe 14 decembrie 2021, SA „Apă-Canal Chișinău” a fost sancționată cu 12 milioane de lei pentru depășirea CMA în apele uzate din sistemul public de canalizare, iar una din cauze este că agenții economici nu dispun de aceste stații de preepurare. Deversări de la întreprinderile producatoare depășesc cu mult normele admisibile, iar din aceste motive mulți ani a persistat mirosul neplăcut în capitală.

„Din informațiile prealabile, din circa 1 200 de agenți economici, cel puțin 800 nu au capacități pentru a respecta cadrul normativ, pe de o parte, iar ACC, unicul instrument stabilit de cadrul legal este de a deconecta agenții economici de la sistemul public de canalizare", a conchis Ceban.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md