17:07:37 24.04.2024
Stiri

Ce se va ÎNTÂMPLA cu românii din Marea Britanie după Brexit?

Moldovenii în lume 01.01.2018 12:02 Vizualizări5167 Autor: Ziarul National


Ce se va ÎNTÂMPLA cu românii din Marea Britanie după Brexit? Sursa: ziare.com

Frica celor 328.000 de români pentru locul de muncă și pentru un viitor în Marea Britanie a devenit o certitudine în luna septembrie a acestui an.

Planul guvernului de la Londra, devoalat de presa din Regat, arăta că după 29 martie 2019 drepturile imigranților europeni vor fi restrânse, iar accesul cetățenilor europeni la locurile de muncă va fi puternic limitat.

Măsura îi va afecta în special pe români și pe bulgări deoarece peste un sfert dintre europenii care au emigrat anul trecut în Marea Britanie au venit din aceste două țări, se mai arată în materialul publicat de The Guardian.

Planul Marii Britanii: cât mai puțini muncitori din UE

Conform documentului scurs în presă, muncitorii slab calificați care provin din UE pot locui și munci în Regat pentru o perioadă de maximum doi ani, iar cei care au o calificare recunoscută, între trei și cinci ani.

După Brexit, cetățenii Uniunii Europene vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul, iar cărțile de identitate nu vor mai fi acceptate, se mai arăta în documentul Ministerului britanic de Interne publicat de The Guardian.

Guvernul de la Londra își propusese ca după Brexit să impună o limită minimă de venituri care să demonstreze că oamenii se pot întreține singuri atât timp cât muncesc și lucrează în Marea Britanie.

Cu toate că documentul menționează un „prag rezonabil”, analiștii englezi spun că „pragul” le va putea crea grave probleme muncitorilor din țările sărace al Uniunii, în special românilor și bulgarilor.

Măsura ar urma să stopeze și așa-numitul „turism pentru ajutoare sociale”, una dintre temele predilecte prezentate de susținătorii ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Executivul condus de Theresa May a refuzat în repetate rânduri să comenteze documentul apărut în presă, însă de fiecare dată când a venit vorba despre Brexit oficialii de la Londra s-au rezumat în a spune că scopul este reducerea migrației la puțin sub o sută de mii de oameni.

Însă, implementarea „măsurii” va duce la blocarea pieței muncii, deci la mai puține locuri de muncă pentru muncitorii care vin din statele Uniunii Europene, deoarece britanicii ar avea prioritate la angajare în fața europenilor.

Potrivit documentului Ministerului de Interne, dreptul imigranților de a-și aduce familia în Regat ar urma să fie și el drastic limitat, însă se va oferi totuși acces rudelor de gradul întâi și partenerilor de lungă durată.

Cum se pregătesc autoritățile de la București?

În ultimele zile ale lunii octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe site-ul ministerului, pe pagina de Facebook, pe YouTube precum și pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Regatul Unit al Mării Britanii și Irlandei de Nord un ghid informativ despre implicațiile Brexit-ului asupra românilor din Marea Britanie.

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, susține în clipul informativ că pe tot parcursul procesului de ieșire a Mării Britanii din Uniunea Europeană România își va informa cetățenii și îi va îndruma în legătură cu noile condiții de viață și de muncă care vor fi implementate de autoritățile de la Londra după data de 29 martie 2019.

„Sunt unul dintre acei români care au trăit mulți ani peste hotare și, în calitate mea de ministru delegat pentru Afaceri Europene, consider că e important ca vocea românilor din Marea Britanie să fie auzită la București. Urmărim cu prioritate asigurarea protejării drepturilor cetățenilor europeni care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, precum și ale membrilor familiilor acestora. Dorim să îi asigurăm pe toți cetățenii români aflați în Marea Britanie și pe cei care sunt interesați de subiect că statul român este în prezent pregătit pentru a face față oricăror situații generate de Brexit", a declarat Victor Negrescu.

Și cam atât din partea Guvernului român.

Klaus Iohannis: Problema românilor din Marea Britanie după Brexit a fost bine rezolvată

Pe 14 decembrie, la reuniunea Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a declarat că problema românilor care locuiesc în Marea Britanie a fost „bine rezolvată” în cadrul primei faze a negocierilor privind Brexitul.

„Eu cred că se va ajunge la un acord. (...) Este un document foarte tehnic deja și un document care pe noi ne satisface fiindcă, de exemplu, problema cetățenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată, sigur și pentru ceilalți, nu doar pentru români, și multe alte probleme.

Problema extrem de spinoasă a banilor a fost practic negociată, mai rămân detalii de negociat, dar suntem mult, mult mai departe decât un gentleman's agreement sau o înțelegere de principiu, lucru care totuși ne dă speranțe că până la sfârșitul lui 2018 vom avea o înțelegere clară”, a spus președintele Iohannis la Bruxelles.

Ce trebuie să știe românii care vor să rămână în UK după Brexit?

La începutul lunii noiembrie, Guvernul de la Londra a publicat noi detalii legate de obținerea statutului de rezident de către cetățenii europeni care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit.

Astfel, aceștia vor avea la dispoziție o perioadă de grație de doi ani pentru a solicita rezidență care „în majoritatea cazurilor, va fi acordată”. În cazul unui refuz, solicitanții au dreptul de a contesta decizia. Cererile nu vor fi refuzate din cauza unor „detalii tehnice minore”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne de la Londra.

„Am spus foarte clar că păstrarea drepturilor cetățenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceștia aduc o contribuție extrem de importantă pentru economia și societatea britanică și nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE.

Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână aici și să obțină statutul de rezident (settled status, n. red.) printr-un sistem simplu și direct de aplicare”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieșirea Mării Britanii din Uniunea Europeană.

După ultimele negocieri de la Bruxelles, Guvernul de la Londra a publicat pe 18 decembrie o nouă informare despre drepturile și obligațiile cetățenilor europeni care vor rămâne în Marea Britanie după Brexit. Documentul, în limba engleză, poate fi citit aici.

În urma referendumului din iunie 2016, Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană. Pe 29 martie 2017, Guvernul de la Londra a început procedurile de retragere din UE.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md