Theresa May rămâne premier, dar Brexitul e în pericol
Theresa May a supraviețuit miercuri votului de neîncredere din partea Partidului Conservator al cărei lider este. Așa că are drumul deschis pentru a obține susținerea Parlamentului pentru planul negociat cu Bruxelles-ul în ce privește ieșirea din Uniunea Europeană.
Premierul britanic a primit susținerea a 200 de parlamentari ai Partidului Conservator, 117 votând împotriva ei.
Cu toate că și-a asigurat sprijinul formațiunii pe care o conduce pentru o perioadă de încă un an, majoritatea obținută a fost de numai 83 de voturi, arătând o polarizare extremă în interiorul formațiunii conservatoare care controlează parlamentul britanic.
Theresa May a câștigat o confruntare dificilă, promițând că nu va mai candida la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, susținerea în Camera Comunelor a planului negociat cu UE în ce privește Brexitul e pusă sub semnul întrebării după confruntarea din Partidul Conservator.
Cei 117 „rebeli” din Partidul Conservator pot vota alături de Opoziția laburistă respingerea planului, provocând o ieșire necontrolată a Marii Britanii din UE.
Doamna May anunțase votul din Camera Comunelor pentru marți, 11 decembrie, dar cu o zi înainte s-a răzgândit pentru că, din calculele echipei sale, există posibilitatea ca planul să fie respins.
În urmă acestei amânări, grupul conservatorilor care susțin o ieșire din Uniune fără nicio înțelegere cu statele membre a propus un vot de neîncredere în partid, cerând demiterea premierului.
O criză politică fără sfârșit
Supraviețuirea doamnei Theresa May la conducerea guvernului britanic înseamnă continuarea pregătirii procesului de ieșire din UE, proces care va începe în data de 29 martie 2019 și ar trebui să dureze doi ani.
Dar, înainte, premierul britanic are nevoie de aprobarea prin vot de către Parlament a planului propus, un vot riscant care poate arunca în aer întregul proces, dar care trebuie obținut până în data de 21 ianuarie 2019, altfel perioada de doi ani va fi prelungită.
Prin Brexit, Marea Britanie a intrat într-o criză politică fără sfârșit, una care macină Partidul Conservator aflat la guvernare, dar care a creat și o continuă stare de tensiune în societate din cauza polarizării extreme din jurul acestui subiect.
Nu se poate spune despre Theresa May că este o adeptă a Brexitului. În Guvernul Cameron unde a deținut poziția de ministru de Interne (Home Secretary) a fost, la fel ca David Cameron, o susținătoare a rămânerii în Uniunea Europeană.
Un obiectiv mic într-o confruntare uriașă
După câștigarea referendumului de către susținătorii Brexitului, Theresa May ajunge premier în urma demisiei precipitate a domnului Cameron, premierul care a aruncat Marea Britanie în cea mai mare aventură pe timp de pace.
Doamna May și-a asumat rolul de a conduce negocierile cu Uniunea Europeană pentru a îndeplini voința majorității alegătorilor britanici care s-au exprimat în 2016 pentru părăsirea comunității.
Dar actualul premier, a cărui poziție a fost reconfirmată în urma unor alegeri anticipate ce au avut loc în aprilie 2018, s-ar putea să nu-și îndeplinească obiectivul politic. Poziția domniei sale a fost și este extrem de fragilă în contextul unei polarizări extreme a societății în jurul acestui subiect.
Doamna May, pentru a obține susținerea necesară pentru aprobarea planului negociat cu UE în Parlament, a anunțat că e dispusă să nu mai candideze după declanșarea procesului de ieșire din UE care va începe în martie 2019.
Trei elemente care au pus în pericol strategia premierului britanic
Poziția actualului premier al Marii Britanii a fost amenințată de trei evenimente care s-au succedat cu repeziciune în ultimele zile.
1. Decizia Curții Europene de Justiție dată de judecători luni dimineață prin care anunțau că niciun stat membru al Uniunii Europene nu are nevoie de aprobarea acestui for pentru a se reîntoarce în organizație în cazul în care acesta a activat articolul 50.
2. Decizia Curții Europene de Justiție a aruncat în aer dezbaterea pe Brexit din Marea Britanie, oferind posibilitatea oricărui guvern, actual sau viitor, de a întrerupe procesul de ieșire din Uniune printr-o simplă notificare. Această nouă realitate are ca rezultat imediat transformarea viitoarelor alegeri într-un nou referendum cu privire la apartenența la Uniunea Europeană.
Partidul care câștigă alegerile cu un program politic de întrerupere a Brexitului va avea la îndemână și un instrument rapid prin care poate să pună în aplicare imediat acest lucru.
3. Refuzul Angelei Merkel de a renegocia cu Theresa May planul acceptat de membrii UE în urmă cu o săptămână a reprezentat o fragilizare a poziției premierului britanic acasă, aceasta promițând parlamentarilor că va renegocia unele aspecte ale planului cu oficialitățile de la Bruxelles. Ceea ce nu se va întâmpla.
„Sunt foarte sigur că prim-ministrul va avea sprijinul marii majorități a colegilor parlamentari. Acest vot de astăzi reprezintă eliminarea extremiștilor care încearcă să avanseze o agendă proprie, care nu e în interesul poporului britanic sau al economiei britanice. Părăsind Uniunea Europeană fără o înțelegere ar fi rău pentru Marea Britanie”, a declarat Philip Hammond, cancelarul premierului (viceprim-ministru) înainte de votarea moțiunii de neîncredere, sperând ca susținerea conservatorilor pentru actualul premier să fie mult mai mare.
Cu toate că Theresa May a supraviețuit moțiunii din partid, nu e sigur că va reuși să obțină o majoritate parlamentară care să-i susțină planul negociat cu Uniunea Europeană.
Aventură Brexitului e departe de a se fi încheiat. Ultimele sondaje de opinie arată că, astăzi, la mai mult doi ani de la referendum, peste 50% dintre britanici nu mai susțin părăsirea Uniunii Europene.
Sursa: ziare.com
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC
Transfugul Vasile Bolea rămâne INTERZIS la alegerile prezidențiale. Curtea de Apel Chișinău a dat VERDICTUL în privința reprezentantului „Putin Team” în R. Moldova
DOC // Partidul condus de un susținător deschis al războiului declanșat de ruși în Ucraina, suspendat pe o perioadă de trei luni în R. Moldova