07:20:25 22.01.2019
 
Stiri

Ce se va întâmpla cu râul Nistru: Fără acordul R. Moldova, Ucraina NU poate construi încă șase hidrocentrale pe fluviu

Economie 13.04.2018 12:39 Vizualizări1918 Autor: Ziarul National
Ce se va întâmpla cu râul Nistru: Fără acordul R. Moldova, Ucraina NU poate construi încă șase hidrocentrale pe fluviu Moldovenii

Chișinăul și Kievul se vor adresa în comun Comisiei Europene cu solicitarea de a acorda asistență pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.

Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip astăzi, la ședința Guvernului, după ce a purtat în ultimele zile discuții în acest sens cu responsabili din Ucraina.

Potrivit lui Filip, Ucraina nu poate construi încă șase centrale hidroenergetice pe râul Nistru, în lipsa unui studiu de impact și fără acordul Republicii Moldova.

„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odesa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, a spu Pavel Filip.

Prim-ministrul a subliniat că, deși se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru, acesta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană. „Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, a spus Pavel Filip.Menționăm că Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, partea ucraineană desemnându-și anterior reprezentanții săi.

„Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a fost creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a notat Pavel Filip.

Anterior, activiștii din domeniul ecologiei au protestat la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, atenționând că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md