Ce se întâmplă dacă mănânci salată de varză? Nu te-ai fi aşteptat la acest răspuns


Legumă bogată în minerale şi vitamine, varza are o serie de virtuţi terapeutice. În afara faptului că previne apariţia cancerului (reîntinereşte celulele), are şi proprietatea de a ne ajuta să scăpăm de kilogramele în plus.
Acest aliment consumat în toate colțurile lumii oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, de la efectele sale antiinflamatorii, până la protecția pe care o oferă tractului digestiv și sistemului cardiovascular.
Pe lângă toate multe beneficii, trebuie reținut că varza este unul dintre cele mai frecvente alimente folosite în diete. Potrivit obiectiv.info, sub formă de salate ori ciorbe de vară această legumă te poate ajuta să dai jos kilogramele în plus mai repede decât multe alte regimuri drastice.
Salata de varză este folosită cu precădere în diete tocmai pentru că alături de oțet și ulei ajută la arderea grăsimilor într-un timp scurt și scade senzația de foame. Însă, nu trebuie să abuzați de oțet, deoarece în cantități mari poate duce la apariția gastritei.
Varza și valorile sale nutriționale
Vitaminele, mineralele și fitonutrienții din varză contribuie din plin la menținerea stării de sănătate, dar și la reglarea greutății corporale, datorită numărului redus de calorii pe care această legumă le conține.
Varza și beneficiile pentru sănătate
Specialiștii în nutriție recomandă introducerea verzei în dieta zilnică fără restrictii, alături de celelalte legume crucifere, pentru a beneficia în mod constant de numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
- Prevenirea și tratarea multor boli. Varza este o sursă bogată de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, contribuind masiv la prevenirea și tratarea multor boli, precum scorbutul (deficiența în vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele și răcelile etc. În plus, varza ajută la grăbirea vindecării rănilor și a țesuturilor lezate, reglează funcționarea sistemului nervos și reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer.
- Reglarea greutății corporale. Varza cu frunze verzi este foarte hrănitoare, furnizând în același timp un număr foarte mic de calorii: 25 kcal pentru 100 de grame.
- Prevenirea cancerului și reglarea nivelului de colesterol. Varza este o sursă excelentă de fitochimicale, precum tiocianații, indol-3-carbinolul, luteina, zeaxantina și sulforafanul. Acești compuși sunt antioxidanți puternici, cunoscuți pentru rolul lor important în prevenirea cancerului de sân, cancerului de colon, cancerului de prostată și reducerea nivelului colesterolului rău LDL.
- Oprirea inflamațiilor în organism. Varza este o sursă importantă de glutamină, un agent antiinflamator puternic, care s-a dovedit eficient în reducerea efectelor multor tipuri de inflamații, iritații, alergii, dureri articulare și afecțiuni cutanate.
- Menținerea sănătății ochilor. Puține persoane știu că varza este totodată o sursa de beta caroten, antioxidant benefic sănătății ochilor, care poate preveni instalarea degenerării maculare sau a cataractei, afecțiuni specifice înaintării în vârstă.
- Îmbunătățirea randamentului cerebral. Prezența vitaminei K și a antocianinelor în varză asigură o îmbunătațire a randamentului cerebral, mai exact o stimulare intensă a funcțiilor cognitive și a concentrării. Vitamina K este esențială pentru producția sfingolipidelor, straturile de mielină din jurul nervilor. Acest înveliș are rolul de a proteja neuronii de leziuni. Prin urmare, vitamina K din varză poate contribui activ la prevenirea degenerării neuronale, sindromului Alzheimer și demenței.
- Protecția sistemului osos. Varza și celalalte legume crucifere sunt surse excelente de minerale (calciu, magneziu și potasiu), părți integrante ale procesului natural de protecție a oaselor împotriva degradării sau a instalării osteoporozei.
- Protecția pielii. Aceiași antioxidanți din varză contribuie la menținerea sănătății și frumuseții pielii, încetinind procesul de îmbătrânire a țesutului cutanat. Radicalii liberi combătuți de antioxidanți sunt principalii responsabili pentru apariția ridurilor, decolorării pielii, petelor cutanate și altor semne de îmbătrânire.
- Detoxifierea organismului. Varza este totodată și un bun detoxifiant, purificând sângele prin stimularea eliminării toxinelor din corp (în principal a acidului uric, cauza principală a reumatismului, gutei, artritei, calculilor renali, bolilor cutanate și eczemei). Acest efect de detoxifiere al verzei se datorează în mare parte vitaminei C și sulfului, pe care leguma cruciferă le conține în cantități generoase.













































































