07:46:16 21.05.2024
Stiri

Ce să faci când te sună un număr internațional necunoscut pe WhatsApp

Actualitate 21.01.2024 13:39 Vizualizări3977 Autor: Ziarul National
Ce să faci când te sună un număr internațional necunoscut pe WhatsApp


WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie la nivel global, devine din ce în ce mai expusă riscului de înșelătorii și escrocherii cibernetice. Una dintre metodele folosite de infractorii cibernetici constă în efectuarea de apeluri de la numere necunoscute, cu potențialul de a submina securitatea și confidențialitatea utilizatorilor. În acest context, este crucial să știm cum să reacționăm atunci când primim un apel de la un număr internațional necunoscut pe WhatsApp, pentru a ne proteja datele și a evita să cădem în capcanele escrocilor. Acest articol oferă câteva sfaturi practice pentru a gestiona apelurile de la numere necunoscute pe WhatsApp și pentru a minimiza riscurile asociate acestor situații.

Infractorii cibernetici reușesc să înșele utilizatorii prin apeluri de la numere necunoscute care provin în mod normal din țări străine. Deși adevărul este că acestea nu trebuie să fie în altă țară, ci mai degrabă se ascund în spatele acestor prefixe internaționale pentru a nu fi detectate, dar în realitate escrocii sunt din apropiere. Prin apeluri, infractorii cibernetici ne pot „ataca” obținând acces la banca noastră, așa cum sa întâmplat recent cu un client ING care și-a pierdut toate economiile, sau ne pot extorca.

Extorcarea de acest tip poate lua două căi, una este aceea că îți accesează fișierele din telefon și apoi, dacă descoperă ceva care ți-ar putea face rău sau compromite, te presează să le plătești cu scopul de a nu-l răspândi cunoscuților pe WhatsApp sau prin rețelele de socializare. Sau inventează ceva care ți-ar putea face rău și te șantajează cu asta, scrieeleconomista.es.

Problema este că în aceste extorcări, de obicei ne presează cu probleme foarte grave și chiar dacă nu sunt adevărate, ne-ar putea dăuna reputației atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

Vorbim despre lucruri precum să fii acuzat că am difuzat videoclipuri sexuale cu minori sau lucruri similare și, chiar dacă sunt o minciună, dacă acea informație începe să se răspândească, ne va afecta într-un fel. Din acest motiv, de multe ori victimele sunt de acord cu aceste șantaje și plătesc ceea ce li se cere de teama de represalii.

Cu toate acestea, aceasta ar deschide calea către alte șantaje, așa că în primul rând, dacă un număr necunoscut ne sună cu un prefix care pare a fi o țară îndepărtată, este întotdeauna mai bine să nu preluam apelul.

În cazul în care răspunzi și un escroc începe să te preseze să-l plătești, cel mai bine este să închizi, să te duci la poliție să depună un denunț și, pentru orice eventualitate, să schimbi parolele la toate rețelele de socializare deschise pe telefon, deoarece ți-ar fi putut accesa conturi și ar putea publica conținutul sau secretele dvs. pentru a vă răni pentru că nu ați plătit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md