16:08:17 26.04.2024
Stiri

Ce să faci ca să scapi de DURERILE de spate provocate de SCAUNUL de la birou

Reportaj 14.05.2015 15:31 Vizualizări1520 Autor: Ziarul National


Ce să faci ca să scapi de DURERILE de spate provocate de SCAUNUL de la birou sursa: google.ro

Statul pe scaun la birou îți scurtează viața. Conform unui studiu publicat în 2014, peste jumătate din români folosesc internetul, iar majoritatea celor care lucrează la birou petrec 7-8 ore pe zi la calculator. Atunci când stai pe scaun pentru lungi perioade de timp nu îți afectezi doar spatele, ci și postura, circulația sângelui, mușchii, nervii, ochii, creierul. Este poate una din cele mai mari probleme de sănătate, potrivit descopera.ro, pe care le avem, despre care nimeni nu vorbește.

Ce spun studiile?

Cercetătorii de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit că incidența pentru dizabilități este mai mare de 1.52 ori cu fiecare oră pe care o petrecem sedentar, indiferent de cât timp petrecem activ.

O lucrare publicată anul acesta în Annals of Internal Medicine spune că sedentarismul pe timp îndelungat este asociat cu un procentaj mai mare cu 15-20% de deces din orice cauză (infart, cancer) și cu 90% risc crescut de diabet, în special de tipul II.

Alte efecte adverse asociate ale statului pe scaun includ blocajul șoldurilor, mușchi abdominali moi, minte încețoșată, dureri de gât, dureri de spate și umeri, coloană vertebrală inflexibilă, gât înțepenit, circulație periferică proastă, mai ales la nivelul picioarelor, obezitate în lipsa mișcării, pancreas suprasolicitat, oase fragile.

Cel mai bun remediu

Practic, cel mai bun remediu ar fi exerciţiile fizice. Cu cât petreci mai mult timp stând jos, cu atât trebuie să faci mai multe exerciţii pentru a compensa sedentarismul. Mare parte dintre durerile de spate, gât şi muşchi sunt legate de absorbţia inegală a forţei cauzată de poziţia nenaturală pe care o au oamenii când stau la televizor sau computer.

Tocmai de aceea este foarte important să ne menţinem o postură cât mai firească atunci când stăm jos. Cheia unei astfel de posturi este schimbarea frecventă a poziţiilor, la un interval de 20-30 de minute.

Fizioterapeutul Kelly Starrett susţine că există câţiva paşi prin care ne putem corecta poziţia pentru a supravieţui timpului petrecut la locul de muncă, în faţa calculatoarelor.

1. Ţine corpul drept, cu picioarele îndreptate spre înainte sau uşor spre interior.

2. Poziţia corectă depinde de pelvis. Realinierea pelvisului se poate realiza pur şi simplu prin încordarea fundului.

3. Creaţi un pic de tensiune în trunchi prin încordarea uşoară a abdomenului.

4.Corectaţi-vă poziţia umerilor prin rotirea lor spre exterior, astfel încât omoplaţii să se apropie unul de altul şi pieptul să iasă în faţă.

În mod normal această poziţie ar trebui păstrată indiferent dacă stăm în picioare sau pe scaun, astfel încât să păstrăm o postură firească a corpului şi să prevenim durerile de spate. Totuşi, atunci când stăm jos trebuie să nu uităm că majoritatea scaunelor au fost proiectate astfel încât să arate bine şi nu neapărat pentru a ajuta să ne aşezăm în poziţia corectă.

Prin urmare, cel mai bine ar fi să stăm pe marginea scaunului, să ţinem sternul în faţa bărbiei şi să nu întindem gâtul prea mult spre înainte (aşa cum se întâmplă atunci când lucrăm mult la computer).

Nu uitaţi că, de cele mai multe ori, durerile de spate şi alte dureri musculare se datorează sedentarismului.

Tocmai de aceea exerciţiile fizice şi cele de relaxare a muşchilor nu ar trebui să lipsească din rutina noastră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md