03:35:48 22.05.2018
 
Stiri

Cazul tinerei care a avortat în WC-ul Institutului Mamei și Copilului, preluat de avocații de la „Promo-Lex”

Social 11.01.2018 13:05 Vizualizări951 Autor: Ziarul National
Cazul tinerei care a avortat în WC-ul Institutului Mamei și Copilului, preluat de avocații de la „Promo-Lex”

Tânăra de 19 ani care a avortat singură în veceul Institutul Mamei și Copilului (IMC) din Chișinău la mijlocul lunii decembrie 2017, a depus o plângere la Procuratura Generală pe 9 ianuarie curent și va fi reprezentată în cadrul organelor de drept de către avocații Asociației „Promo-Lex”.

„Promo-Lex” anunță că îi va oferi femeii, care a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea angajaților de la IMC, asistență juridică gratuită în procedurile judiciare care urmează.

Avocații se arată îngrijorați de faptul că sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat inclusiv de către investigațiile comisiei Ministerului Sănătății. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație timp de aproape trei săptămâni, până cazul nu a fost dezvăluit pe o rețea de socializare.

CITIȚI și Trei angajați de la Institutul Mamei și Copilului, DEMIȘI, după ce o tânără a avortat în veceul instituției. Alți doi, sancționați cu mustrare aspră

„Acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă, femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației „Promo-Lex”.

În același timp, „Promo-Lex” este îngrijorată de întorsătura pe care acest caz a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, și anume utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunțat, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare.

De asemenea, „Promo-Lex” consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă.

Menționăm că o anchetă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a scos la iveală faptul că pacienta a fost impusă ilegal să-și cumpere preparate medicale și nu a fost supravegheată suficient, fiind nevoită să îndure și o atitudine brutală a celor în halate albe. Trei angajați au fost demiși, iar patru, inclusiv directorul IMC, au fost sancționați cu mustrare aspră în legătură cu acest caz.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md