01:24:57 26.04.2024
Stiri

Cazul „Energoalians”, atribuit lui Platon, și cele 58 de MILIOANE de dolari pretinse de la R. Moldova: Chișinăul, SALVAT de Curtea de Justiție a UE

Actualitate 09.09.2021 11:14 Vizualizări6407 Autor: Ziarul National
Cazul „Energoalians”, atribuit lui Platon, și cele 58 de MILIOANE de dolari pretinse de la R. Moldova: Chișinăul, SALVAT de Curtea de Justiție a UE Rise.md


Pe 2 septembrie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că o creanță rezultată dintr-un contract de furnizare a energiei electrice nu poate fi calificată drept investiție, deoarece nu este asociată „unei activități economice”. Verdictul a fost adoptat pe marginea mult-discutatului proces dintre Republica Moldova și Energoalians (în unele documente apare ca Energoalians TOV, Energoaliance sau Energoalliance), inițiat după ce, la finele anilor ‘90, ÎS Moldtranselectro a cumpărat energie electrică din Ucraina prin intermediul unui offshore din Insulele Virgine Britanice, iar în urma livrărilor s-ar fi format o datorie.

RISE Moldova scrie că această decizie recentă a Curții de Justiție a UE ar putea pune punct în acest litigiu internațional ce durează aproape două decenii. În această perioadă, rând pe rând, șase companii din Insulele Virgine Britanice, Ucraina și Marea Britanie au revendicat de la Republica Moldova o datorie ajunsă la 58 de milioane de dolari, echivalentul a peste un miliard de lei.

Dosarul se află acum pe rol la Curtea de Apel din Paris, după ce Curtea de Casație din Franța a decis, în 2018, rejudecarea cauzei în apel, de un alt complet.

Însă Curtea de Apel din Paris nu s-a grăbit să judece cazul. Instanța a decis să suspende examinarea lui și a întrebat de Curtea de Justiție a UE dacă achiziţionarea de creanţe rezultate dintr‑un contract de furnizare de energie electrică poate fi calificată drept „investiţie”, în sensul prevederilor Tratatului Cartei Energetice. Solicitarea a venit ca urmare a faptului că, anterior, instanțele franceze au tratat în contradictoriu acest aspect.

Astfel, decizia Curții de Justiție a UE ar putea pune punct în acest litigiu ce durează deja de aproape două decenii, timp în care datoria a crescut la 58 de milioane de dolari, pe fundalul penalităților și a diferenței de curs valutar.

Doar în ultimii 10 ani, Republica Moldova a alocat aproape 10 milioane de lei pentru a plăti avocații care să-i reprezinte interesele pe acest caz în instanțele internaționale. Datele reies din cele 12 hotărâri de Guvern prin care, în perioada martie 2011 - iunie 2021, instituția a alocat bani din Fondul de rezervă. În mare parte, e vorba de procesele de judecată intentate de succesoarele Energoalians în Franța, SUA și Ucraina.

În cel puțin două dintre companiile ce au pretins de la Republica Moldova datoria de circa un miliard de lei au figurat persoane sau firme afiliate lui Veaceslav Platon. Anterior, într-o discuție cu reporterul RISE, el a negat că ar mai avea legătură cu firmele respective.

Citiți mai multe detalii la acest subiect în materialul publicat pe rise.md


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md