21:46:05 16.09.2024
Stiri

Câteva motive să consumi cât mai des CASTRAVEȚI

Știri 08.06.2016 08:00 Vizualizări2006 Autor: Ziarul National
Câteva motive să consumi cât mai des CASTRAVEȚI sursa: eva.ro


Castraveţii au un conţinut ridicat de apă şi sunt foarte săraci în calorii. Descoperă câteva motive să consumi mai des castraveţi, deoarece aduc numai beneficii pentru corp!

O dietă echilibrată presupune un consum ridicat de alimente integrale care asigură enzime şi fibre importante pentru procesul de digestie. Dacă vrei să incluzi mai multe crudităţi în alimentaţia ta zilnică, poţi să începi cu castraveţii - au multă apă, dar sunt foarte săraci în calorii, astfel că-i poţi consuma de câte ori pofteşti.

Castraveţii au vitaminele K, C, A, potasiu, cupru, magnan şi sodiu, precum şi polifenoli care reduc riscul de apariţie a bolilor cronice. Descoperă câteva motive ca să consumi mai des castraveţi:

1. Hidratează foarte bine corpul


Castraveţii au un conţinut mare de apă, adică aproape 96% din compoziţia lor, astfel că se transformă într-un aliment cu efect puternic hidratant pentru corp. Când temperaturile sunt ridicate, castraveţii constituie o soluţie excelentă de hidratare, de aceea este indicat să-i consumi în salate alături de verdeţuri, ceapă, roşii. O altă întrebuinţare deosebită este aceea de a pune într-o carafă apă în care să scufunzi rondele de castraveţi, lămâie şi busuioc sau mentă. Acestea vor adăuga minerale esenţiale şi vei obţine o băutură extrem de hidratantă, potrivită pentru zilele de vară.

2. Asigură potasiu, mineral important pentru sănătatea inimii


Deoarece au un conţinut ridicat de potasiu, castraveţii au un efect benefic asupra inimii. Potasiul favorizează scăderea tensiunii arteriale, iar acest lucru este foarte util persoanelor care suferă de hipertensiune, deoarece astfel se reduce şi riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Nu ai niciun motiv să nu incluzi cât mai mulţi castraveţi în dieta zilnică pentru a furniza corpului cât mai mult potasiu.

3. Previn degradarea memoriei


Datorită unui compus numit fisetină, castraveţii protejează creierul de inflamaţii, apărând neuronii şi celulele nervoase de deteriorarea cerebrală care apare odată cu înaintarea în vârstă. Consumă castraveţi zilnic pentru a furniza acest compus care protejează creierul de maladii grave neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson.

4. Protejează prostata de cancer


Aceeaşi fisetină s-a dovedit a avea un efect protector şi asupra prostatei, împiedicând inflamaţiile şi formarea celuelor canceroase, după cum arată un studiu apărut în US National Library of Medicine National Institutes of Health. Fisetina este o substanţă care se regăseşte din plin în castraveţi, precum şi în căpşuni, kiwi, mere şi ceapă.

5. Întăresc sistemul osos


Consumul de castraveţi are un efect benefic asupra sistemului osos, datorită conţinutului bogat în vitamina K. Această vitamină se regăseşte din abundenţă în castraveţi şi este esenţială pentru sănătatea oaselor, favorizând şi o absorbţie eficientă a calciului.

6. Ajută persoanele care suferă de constipaţie


Deoarece au un conţinut ridicat de apă şi fibre, castraveţii sunt consideraţi un aliment-minune pentru sistemul digestiv. Consumul ridicat de castraveţi este de un real folos în special în cazul persoanelor care suferă de constipaţie, deoarece stimulează tranzitul intestinal.

7. Te ajută să lupţi cu stresul şi anxietatea


Datorită vitaminelor din complexul B, castraveţii au un efect relaxant asupra sistemului nervos, ajutând corpul să facă faţă mai uşor situaţiilor stresante şi să alunge stările de anxietate.

8. Au efect antirid


Nu degeaba sunt folosiţi şi în industria cosmetică, deoarece castraveţii au substanţe care protejează pielea de îmbâtrănirea prematură. De asemenea, datorită efectului diuretic, castraveţii favorizează eliminarea toxinelor, ajutând la curăţarea tenului.

9. Te ajută la slăbit


Pentru că au foarte puţine calorii şi un conţinut mare de apă, castraveţii sunt consideraţi un aliment de nădejde în curele de slăbire. Spală-i foarte bine în apă cu oţet şi consumă-i cu coajă cu tot, deoarece vei furniza corpului fibre care ajută la digestie, menţin senzaţia de saţietate şi te ajută să scapi de kilogramele nedorite.

10. Reduc riscul de a face pietre la rinichi


Au un efect diuretic, iar acest lucru ajută la buna funcţionare a rinichilor. Potrivit specialiştilor, un consum ridicat de castraveţi are un efect protector asupra rinichilor, împiedicând formarea pietrelor şi ajutându-i astfel să funcţioneze bine.

Două reţete inedite cu castraveţi

Tartine cu ton, ceapă roşie, castraveţi şi boabe de piper

Ingrediente

pâine integrală prăjită;

o conservă de ton;

rondele de ceapă roşie;

rondele de castravete;

boabe de piper roşu;

piper negru măcinat;

câteva picături de zeamă de lămâie.


Peste pâinea prăjită se pun un strat de ton, scurs puţin de ulei şi câteva picături de zeamă de lămâie.
Apoi se aranjează rondelele de ceapă şi castravete. Presară piper negru măcinat şi boabe de piper roşu, dacă preferi ca tartinele să fie puţin picante.


Salată de castraveţi, fenicul şi ceapă roşie

Ingrediente

3 castraveţi

1/2 fenicul

1/2 ceapă roşie

ulei de măsline

sare de mare

piper negru

oţet


Feliază toate ingredientele şi le condimentează după gust. Este o salată excelentă care furnizează nutrienţi importanţi şi merge de minune cu o mulţime de tocăniţe şi alte mâncăruri făcute în casă.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md