17:55:24 02.06.2020
 
Stiri

Care a fost primul eveniment al Zilei Limbii Române de acum 23 de ani

Social 30.08.2013 10:24 Vizualizări992 Autor: Ziarul National
Care a fost primul eveniment al Zilei Limbii Române de acum 23 de ani


Prima sărbătoare a Limbii Române în R. Moldova a avut loc pe 31 august 1990, la un an după adoptarea Declarației de Suveranitate unde era scris: „Suntem români și limba este română”.

Evenimentul care a dat start sărbătorii a fost reamplasarea și dezvelirea monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului după restaurare. În momentul dezvelirii și resfințirii monumentului, în toată Basarabia se trăgeau clopotele.

„În ’90, când deja am devenit ministru al Culturii și Cultelor, prima acțiune a fost nu numai reamplasarea monumentului lui Ștefan cel Mare, dar și restaurarea acestuia. Până atunci, de vreo trei ori a fost strămutat. În genere voiau să-l ducă în afara orașului. Datorită protestelor studenților, l-au lăsat, dar l-au mutat cu 18 metri mai în fundul parcului față de cum este acum. Veneticul de Lenin stătea în centru. Prima acțiune a mea ca ministru a fost ideea de reamplasare a lui Ștefan cel Mare în față. Era pe un postament josuț, față de cel de acum, din ciment. Nu, din piatră l-am făcut, cum a fost la început. Piatră de Cosăuți și cu brâul acesta domnesc, că nu e un prăpădit acolo, ci Domnitorul nostru, dragii mei! Statuia, monumentul a fost restaurat, fiindcă era distrus de peregrinări și delăsare”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Ungureanu, ministrul al Culturii și Cultelor în perioada 1990-1994.

Pentru sfințirea monumentului lui Ștefan cel Mare restaurat, a fost invitat Mitropolitul Moldovei de la Iași, ÎPS Daniel. A participat și Arhiepiscopul de aici Vladimir, care nu era încă mitropolit.

„A fost adus pământ de la Putna și presărat pe parcela ceea din fața monumentului. Acolo, în fața lui Ștefan cel Mare, este pământ de la Putna. Atunci când a fost dezvelit monumentul restaurat, au început să bată clopotele în întreaga Basarabie, în toate satele, peste tot. Și aici se trăgeau clopotele la Arcul de Triumf, fiindcă clopotnița nu era refăcută. Așa ne-am înțeles. Era regia mea. Și atunci, pe 31 august 1990, a început să fie marcată Sărbătoarea Limba Noastră cea Română”, își amintește Ion Ungureanu.

Raisa Lozinschi
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md