23:02:52 21.01.2019
 
Stiri

Bunelul copiilor decedați la Flocoasa, după ce s-au intoxicat cu pesticid, a folosit o doză mai mare decât cea recomandată: De unde a luat substanța toxică

Social 08.11.2018 15:34 Vizualizări1293 Autor: Ziarul National
Bunelul copiilor decedați la Flocoasa, după ce s-au intoxicat cu pesticid, a folosit o doză mai mare decât cea recomandată: De unde a luat substanța toxică
Poză simbol

Bunicul celor trei copii care au decedat recent în satul Flocoasa din raionul Cantemir, după ce s-au intoxicat cu pesticid, a stropit grâul cu o doză mai mare decât cea recomandată, fără să ia și măsuri de siguranță.

Un raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a investigat cazul, arată că bărbatul a luat preparatul „Valsafid” de la cooperativa „Ciobalaccia”.

„Agronomul CAP „Ciobalaccia” a explicat că a eliberat preparatul în ambalaj de 1,14 kg din depozit, la rugămintea mecanizatorului Nicolae Damaschin, fără plată. Verbal, agronomul i-a adus la cunoștință doza de aplicare şi regulile de tratare, cum ar fi astuparea vracului de grâu cu peliculă şi la margine cu nisip, care nu au fost îndeplinite. Neîndeplinirea acestor cerinţe a dus la faptul ca vaporii de gaz toxic care au apărut în urma intrării pastilelor de fumigant în reacţie cu umiditatea aerului să se elimine în aer. De menţionat şi faptul că a fost aplicată o doză sporită, de 40 de pastile, în raport cu cantitatea de grâne”, comunică ANSA.

Inspectorii ANSA au sigilat depozitul cu cantitatea rămasă - 20 kg de de „Valsafid”, și au ridicat informația cu privire la ceilalți cumpărători pentru a merge și a-i informa despre riscurile la care se supun, dacă folosesc neconform acest preparat.

Totodată, specialiștii Agenției au convocat o şedinţă de urgență cu toţi importatorii acestui preparat pe care i-au informat despre cazul de la Flocoasa și le-au cerut date privind cantităţile pe care le au în stoc.

Amintim că trei copii de 4, 8 și 11 ani au decedat în luna octombrie, iar mama a doi dintre ei și bunica lor au ajuns în stare gravă la spital, după ce s-au intoxicat cu pesticidul cu care capul gospodăriei a stropit grâul depozitat într-o încăpere apropiată odăii în care dormeau copiii.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md