22:36:58 29.05.2023
Stiri

Bucureștiul, despre comportamentul zeflemitor al guvernării de la Chișinău. Aurescu: „Ne confruntăm cu o atitudine lipsită de elemente constructive pentru relația bilaterală, fiind evidentă o tendință de retorică NEGATIVĂ, regretabilă”

Actualitate 17.06.2020 11:50 Vizualizări1924 Autor: Ziarul National
Bucureștiul, despre comportamentul zeflemitor al guvernării de la Chișinău. Aurescu: „Ne confruntăm cu o atitudine lipsită de elemente constructive pentru relația bilaterală, fiind evidentă o tendință de retorică NEGATIVĂ, regretabilă”


România are o relație specială cu R. Moldova, bazată pe comunitatea de istorie, limbă și cultură, precum și pe un Parteneriat Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova, de la semnarea căruia s-au împlinit recent zece ani. Totuși, contextul politic de la Chișinău rezultat în urma evenimentelor din noiembrie 2019, atunci când a fost demis Guvernul Sandu, a impus o reevaluare a coordonatelor cooperării bilaterale. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu pentru spotmedia.ro.

„Ne confruntăm, desigur, și cu o atitudine a autorităților actuale din R. Moldova lipsită de elemente constructive pentru relația bilaterală, fiind evidentă o tendință de retorică negativă, regretabilă, față de care ministerul pe care îl conduc a reacționat ferm și prompt.

Citește și: Reacția Ministerului Afacerilor Externe de la București la acuzațiile lui Chicu: „Aceste declarații denotă o profundă LIPSĂ DE RESPECT la adresa României și a relației bilaterale privilegiate”

În acest moment, din perspectiva României, orice sprijin oferit R. Moldova este condiționat strict de menținerea de către autoritățile de la Chișinău a parcursului european, de ducerea la îndeplinire în totalitate și cât mai rapid a reformelor agreate prin Acordul de Asociere și prin Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, de asigurarea independenței justiției și a unui stat de drept funcțional, în beneficiul tuturor cetățenilor R. Moldova, precum și de respectarea deplină a valorilor și principiilor democratice”, a precizat șeful diplomației române.

Potrivit lui Aurescu, Bucureștiul monitorizează foarte atent și cu maximă exigență acțiunile actualului Guvern din R. Moldova, doar că nu au fost înregistrate progrese notabile.

„România își dorește ca cetățenii R. Moldova să se bucure pe deplin de bunăstare, de securitate, de toate drepturile democratice, iar credința mea profundă este că numai continuarea parcursului european al R. Moldova poate asigura acest lucru. Subliniez în mod special că monitorizăm foarte atent și cu maximă exigență acțiunile actualului Guvern din R. Moldova în ceea ce privește îndeplinirea acestor condiții și, din păcate, până în acest moment nu au fost progrese notabile.

Așa cum România a mai transmis și cu alte ocazii, inclusiv la vizita pe care am făcut-o la Chișinău la 30 aprilie, până în momentul în care vom observa acțiuni concrete din partea autorităților de la Chișinău pentru îndeplinirea acestor condiții, sprijinul nostru va fi direcționat exclusiv către cetățenii R. Moldova.

Această abordare a României, dar și angajamentul nostru continuu față de R. Moldova au fost reconfirmate prin acțiuni concrete, semnificative, în contextul generat de pandemia de COVID-19, acțiuni întreprinse în beneficiul direct și imediat al cetățenilor R. Moldova”,punctat Bogdan Aurescu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md