00:37:38 23.10.2020
 
Stiri

Reacția Ministerului Afacerilor Externe de la București la acuzațiile lui Chicu: „Aceste declarații denotă o profundă LIPSĂ DE RESPECT la adresa României și a relației bilaterale privilegiate”

Actualitate 22.05.2020 21:12 Vizualizări1982 Autor: Ziarul National
Reacția Ministerului Afacerilor Externe de la București la acuzațiile lui Chicu: „Aceste declarații denotă o profundă LIPSĂ DE RESPECT la adresa României și a relației bilaterale privilegiate”


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră „complet inacceptabile” declarațiile făcute astăzi de premierul R. Moldova, Ion Chicu, care l-a jignit pe europarlamentarul Siegfried Mureșan, a sugerat că România ar fi cea mai coruptă țară din Europa și a acuzat autoritățile române că nu ar fi în stare să gestioneze pandemia COVID - 19.

„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul R. Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial R. Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii R. Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova”, precizează MAE de la București.

CITIȚI și Un fost ministru de la Chișinău le va solicita autorităților de la București să-i RETRAGĂ cetățenia românească premierului Ion Chicu: „Activitate subversivă și dirijată împotriva României”

Potrivit MAE, implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru R. Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi.

Citește și: Chicu a dat-o din nou în bară. Un europarlamentar cere un „răspuns prompt” pentru premierul de la Chișinău: „Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic”

„Bunăstarea cetățenilor R. Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii R. Moldova”, notează aceeași sursă.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința Ambasadorului R. Moldova la București, care a fost convocat prin dispoziția ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu la sediul MAE, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea.

De menționat că șeful Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan, a declarat că „Guvernul R. Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor”.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, R. Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele PD și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din R. Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins R. Moldova nepregătită”, a punctat Mureșan.

Replica premierului Ion Chicu nu s-a lăsat mult așteptată. „Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi" buni... Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumătate din numarul de bolnavi COVID19 întegistrați în toată țara mea. Și medici cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea Guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc”, a replicat Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 22.05.2020 22:37

Aceste reactii nu sunt suficiente pentru ai opri pe cei "de sub pod" din suierat.

Jul 23.05.2020 00:40

Acest bădăran care consideră că poate avea succes prin folosirea unui limbaj de mahala dovedește că nu poate să depășească abordările bolșevico-kgb-iste ce sunt o constantă a politicii de stat a actualei guvernări. Aceșt politruc primitiv nu va înțelege niciodată mersul istoriei pentru că el este cantonaț în ideologia sovietică potrivit căreia șeful de partid are puteri nelimitate și discreționare asupra ”supușilor”. Acest Ghicu este groparul adjunct al RM alături de șeful Dodon. Compătimesc populația RM, indiferent de etnie, chiar și pe comuniștii rusofili, pentru că dezastrul care se întrevede îi va afecta pe toți și nu se știe care va fi soarta ”minunatei republici dodoniste”.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md