20:27:23 19.04.2019
 
Stiri

BILANŢUL terorii în Europa: Mai mult de 500 de victime în 2016. Peste 70 de atentate au vizat doar Marea Britanie

Știri 17.06.2017 18:02 Vizualizări2161 Autor: Ziarul National
BILANŢUL terorii în Europa: Mai mult de 500 de victime în 2016. Peste 70 de atentate au vizat doar Marea Britanie Sursa: ziare.com

Atacurile comise de islamişti pe teritoriul Europei au costat vieţile a 135 de oameni în 2016, relevă un raport dat publicităţii la Haga de organizaţia europeană de poliţie Europol, care oferă o imagine concisă a naturii terorismului cu care s-a confruntat Europa anul trecut.

Raportul privind situaţia şi tendinţele terorismului în UE, aflat la a 10-a ediţie, punctează că, în total, în 2016 în Europa au fost consemnate, în opt state membre, 142 de atacuri teroriste - eşuate, dejucate sau executate -, mai mult de jumătate (76) fiind raportate în Marea Britanie.

Franţa a raportat 23 de atacuri, Italia - 17, Spania - 10, Grecia - 6, Germania - 5, Belgia - 4 şi Olanda - un atac.

În total, numărul atacurilor jihadiste a scăzut de la 15 în 2015, la 13, în 2016, dintre care şase având legătură cu organizaţia Statul Islamic, indică Europol, menţionând că ameninţarea cea mai gravă a provenit de la atacatori singuratici reveniţi din ţări precum Siria.

Conform raportului, 142 de victime şi-au pierdut viaţa în atacuri teroriste (135 în atentate jihadiste), iar alte 379 de persoane au fost rănite, chiar dacă majoritatea atacurilor (99) au avut în spate grupări naţionaliste, separatiste sau anarhiste.

În 40% dintre atacuri au fost folosiţi explozivi şi, chiar dacă teroriştii utilizează o gamă variată de arme uşor disponibile, ei continuă să recurgă la dispozitive explozive, având în vedere impactul acestora ridicat şi puterea lor simbolică.

Majoritatea arestărilor au avut legătură cu terorismul jihadist, numărul lor crescând pentru al treilea an consecutiv. Totodată, Centrul contraterorist al Europol a sprijinit 127 de anchete în 2016, ceea ce arată în mod clar o intensificare a activităţii jihadiste.

În ce priveşte finanţarea terorismului, se estimează că 40% din comploturile din Europa au fost finanţate cel puţin parţial prin infracţionalitate, mai ales trafic de droguri, furturi, jafuri, vânzarea de mărfuri contrafăcute.

O altă tendinţă, în 2016, a fost asumarea de către femei a unor roluri operaţionale mai importante în activităţile teroriste jihadiste (26% din totalul arestărilor, faţă de 18%, în 2015), aceeaşi constatare vizând minori şi adulţi tineri.

Cu privire la propaganda online, cea produsă de Statul Islamic a scăzut cantitativ în 2016, după un vârf la mijlocul anului anterior, datorită scăderii numărului de producţii (materiale video, comunicate s.a.) şi combaterii diseminării lor. În schimb, gruparea Al-Qaida şi afiliaţii săi au încercat să profite de această situaţie, sporindu-şi eforturile de a câştiga noi tipuri de public.

Pe reţelele de socializare, grupări jihadiste au demonstrat însă o înţelegere sofisticată a modului lor de funcţionare, lansând campanii concertate de recrutare şi pentru a promova şi glorifica actele de terorism şi extremismul violent.

„Lupta împotriva terorismului va rămâne în fruntea priorităţilor noastre politice comune în perioada următoare, nu doar în Europa, ci la nivel global. Pentru siguranţa cetăţenilor noştri şi pentru coeziunea societăţilor noastre, trebuie să accelerăm schimbul de informaţii şi cooperarea transfrontalieră la toate nivelurile”, a subliniat comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, citat în comunicatul Europol.

La rândul său, Rob Wainwright, directorul executiv al Europol, a precizat că, „spre deosebire de terorismul etno-naţionalist şi separatist şi de majoritatea manifestărilor de extremism violent atât de extrema dreaptă, cât şi de extrema stângă, terorismul jihadist are un caracter internaţional şi necesită, de aceea, un răspuns internaţional”.

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md