22:13:30 29.04.2024
Stiri

Beneficiile consumului de vin fiert. Cât de sănătoasă este această băutură

Actualitate 23.01.2024 07:30 Vizualizări974 Autor: Ziarul National
Beneficiile consumului de vin fiert. Cât de sănătoasă este această băutură


Obăutură foarte populară în lunile de iarnă, vinul fiert este o sursă bogată în antioxidanți cu efecte benefice importante pentru sănătate. Află care sunt beneficiile consumului de vin fiert atunci când îl prepari corect și îl consumi cu moderație.

Vinul fiert este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice în această perioadă a anului și, totodată, una dintre cele mai sănătoase. El este mai mult decât o băutură aromată și reconfortantă pe vreme rece. Consumul moderat de vin roșu este asociat cu anumite beneficii pentru sănătate, iar condimentele folosite la prepararea acestei băuturi tradiționale a iernii îi potențează efectele.

În comparație cu vinul roșu consumat ca atare, vinul fiert preparat cu scorțișoară și cuișoare are o concentrație mai mare de polifenoli și proprietăți antioxidante mai puternice, susține un studiu din 2019 care a analizat compoziția celor două băuturi alcoolice.

Concluzia cercetătorilor a fost că vinul fiert are mai multe beneficii nutriționale pentru sănătate decât vinul din care este obținut. În plus, el conține mai puțin alcool decât vinul roșu nefiert.

Există multe variante de rețete pentru prepararea vinului fiert, iar alegerea uneia depinde de preferințele personale și de ingredientele disponibile. Cele mai multe dintre ele recomandă condimentarea vinului roșu cu mirodenii precum scorțișoara, cuișoarele și anasonul. Opțional, se pot adăuga felii sau coajă rasă de portocală, lămâie, ghimbir, boabe de piper sau frunze de dafin.

Aceste mirodenii și fructe completează nu doar aroma vinului fiert, ci și efectele sale benefice pentru sănătate, dar numai dacă sunt adăugate la momentul potrivit. Concentrația de polifenoli din cuișoare crește dacă sunt fierte împreună cu vinul. În schimb, scorțișoara și piperul se adaugă după fierbere pentru a-și păstra compușii volatili și proprietățile. Amestecul se lasă la infuzat pentru 5-10 minute, acoperit.

Efectele benefice ale vinului roșu se datorează în principal resveratrolului pe care îl conține. Acest compus are proprietăți antioxidante, dar el se degradează la o temperatură de 125 de grade Celsius. De aceea, nu este bine să fierbi mult timp vinul. Sunt suficiente 5 minute de fierbere, iar concentrația sa alcoolică va scădea cu 20-25% în acest interval.

Rețetele tradiționale de vin fiert conțin și zahăr printre ingrediente. Cu atât mai mult dacă alegi un vin demisec sau dulce, este de preferat să renunți la zahăr pentru a te bucura de o băutură sănătoasă. Aceste tipuri de vin conțin deja zaharuri, iar zahărul adăugat le cresc aportul caloric și poate avea efecte negative asupra sănătății.

Dacă nu este fiert mult timp, vinul roșu este o sursă bogată în resveratrol, un compus cu puternice proprietăți antioxidante care protejează celulele împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi. Aceiași antioxidanți din vinul roșu sunt benefici și pentru sănătatea cardiovasculară.

Resveratrolul previne deteriorarea vaselor de sânge și formarea cheagurilor în artere, potrivit Mayo Clinic. Totodată, el poate reduce nivelul colesterolului LDL, considerat colesterolul „rău”. Mirodeniile folosite la prepararea vinului fiert au și ele un impact pozitiv asupra sănătății inimii. În studii, s-a observat că scorțișoara poate reduce nivelul trigliceridelor, colesterolului total și colesterolului LDL.

Consumul moderat de vin fiert în timpul mesei poate ajuta la îmbunătățirea digestiei. Efectul benefic se datorează condimentelor folosite la prepararea acestei băuturi specifice sezonului rece.

Scorțișoara stimulează secreția de enzime digestive care descompun alimentele pentru a fi absorbite mai ușor. Totodată, ajută la reducerea disconfortului abdominal și a durerilor de stomac, fiind recomandată în caz de indigestie.

Cuișoarele sunt un alt remediu care poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și la reducerea disconfortului abdominal. La fel ca scorțișoara, ele stimulează producția de enzime digestive și pot ajuta la reducerea gazelor intestinale. Studiile de laborator au arătat că uleiul esențial conținut de cuișoare poate crește secreția de mucus care formează un strat izolator între celulele stomacului și sucurile gastrice. Prin acest efect, cuișoarele pot avea efecte benefice în ulcerele peptice.

Vinul fiert poate preveni diabetul

Vinul roșu consumat cu moderație trei-patru zile pe săptămână poate reduce cu până la 30% riscul de a dezvolta diabet, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Diabetologia. Cercetările nu au evaluat efectele vinului roșu fiert asupra riscului de diabet, însă ar putea aduce același beneficiu dacă nu este îndulcit cu zahăr.

De asemenea, resveratrolul din vinul roșu poate reduce rezistența la insulină, ceea ce ajută la gestionarea diabetului de tip 2. Rezistența la insulină este o stare în care celulele din organism devin mai puțin receptive sau sensibile la acțiunea insulinei. Insulina este un hormon care ajută glucoza din sânge să ajungă în celule, unde este utilizată ca sursă de energie.

Unele studii au arătat că și scorțișoara poate crește sensibilitatea la insulină, ceea ce duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge și la un control mai eficient al diabetului. Cuișoarele, un alt condiment folosit la prepararea vinului fiert, au fost asociate cu același efect benefic.

Protejează creierul

Același resveratrol din compoziția vinului roșu ar putea proteja celulele nervoase, prevenind deteriorarea acestora și declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă, conform unor studii. Acest efect se datorează activității antioxidante și antiinflamatoare a resveratrolului. Se pare că el interferează cu fragmentele de proteine numite beta-amiloide care se acumulează în boala Alzheimer.

Un efect similar are și scorțișoara. Cercetările au arătat că anumiți compuși pe care îi conține par să inhibe acumularea proteinei tau în creier, care este unul dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Aceste beneficii ale vinului fiert sunt asociate cu un consum moderat. Alcoolul în exces are efecte negative asupra sănătății și poate crește riscul unor probleme de sănătate. Vinul fiert trebuie să fie parte a unei diete echilibrate și să fie consumat cu moderație.

Această băutură poate fi contraindicată anumitor persoane, cum ar fi cele cu intoleranță la alcool și cu afecțiuni medicale sau tratamente care interacționează negativ cu alcoolul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md