20:18:52 19.04.2019
 
Stiri

Bașcana Irina Vlah acuză Chișinăul că nu ar respecta statutul special al regiunii găgăuze. Fost deputat: „Autonomia Găgăuză a demonstrat cu vârf și îndesat că nu respectă statul R. Moldova. Se impune desființarea acesteia”

Politică 21.08.2018 14:00 Vizualizări1510 Autor: Ziarul National
Bașcana Irina Vlah acuză Chișinăul că nu ar respecta statutul special al regiunii găgăuze. Fost deputat: „Autonomia Găgăuză a demonstrat cu vârf și îndesat că nu respectă statul R. Moldova. Se impune desființarea acesteia”

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, acuză autoritățile de la Chişinău că nu respectă statutul special al regiunii găgăuze.

În cadrul unei ceremonii solemne de marcare a 28 de ani de la formarea Autonomiei Găgăuze, Vlah a adeclarat că autorităţile centrale ale Republicii Moldova nu respectă statutul special al regiunii găgăuze, în special în ceea ce priveşte formarea egală a bugetului, pentru că în regiune sunt alocaţi mai puţini bani decât în alte regiuni ale republicii.

Se creează impresia, a continuat Vlah, că prietenii Găgăuziei sunt partenerii internaţionali, cum ar fi Turcia, Rusia, Turkmenistan, Uniunea Europeană sau China, entităţi cu ajutorul cărora au fost implementate proiecte în regiune.

CITIȚI și CURIOS // Câți bani de la bugetul R. Moldova a „mâncat” Găgăuzia pro-rusă în ultimii cinci ani

Amintim că datele oficiale ale Ministerului Finanțelor, oferite anterior Ziarului NAȚIONAL, arată că, pe parcursul anilor 2012 - 2017, UTA Găgăuzia a primit transferuri totale de la bugetul de stat al R. Moldova de circa 1,705 miliarde de lei, în condițiile în care încasările la același buget de stat au fost de 121,49 de milioane de lei. Totodată, în alte regiuni ale R. Moldova sunt transferați mai puțini bani decât la Comrat.

Fostul deputat creștin-democrat, Ștefan Secăreanu, i-a răspuns bașcanei pe Facebook, amintind că Autonomia Găgăuză a fost creată pentru a șantaja Chișinăul.

„Eu cred că, după 27 de ani de la proclamarea Independenței, Autonomia Găgăuză, fondată, după instalarea în 1993 a lui Lucinschi în fruntea Parlamentului, de structurile Moscovei din sânul puterii agrariene și interfrontiste de atunci, a demonstrat „cu vârf și îndesat” că nu respectă și nici nu are de gând să respecte statul Republica Moldova. Autonomia găgăuză a fost concepută cu scopul șantajării Chișinăului tot mai „românizat” și perpetuării procesului de rusificare a populației găgăuze și a altor minorități din sudul Basarabiei, proces început încă de regimul sovietic de ocupație. Deci, a fost făcută împotriva populației găgăuze și nu în folosul ei”, a scris Secăreanu.

Fostul legislator crede că această autonomie ar trebui desființată.

„Din aceste considerente, se impune cu necesitate desființarea acestei autonomii prin abrogarea legii cu privire la Gagauz-Yeri și acordarea unei autonomii cultuarale localităților cu populație preponderent găgăuză în cadrul județului Cahul în urma reformei administrativ-teritoriale care nu mai poate fi amânată. Acest pas le-ar tăia piuitul multor „bașkani” care se văd stăpâni în zona de sud a R. Moldova și care își pun zilnic osul la federalizarea statului”, a încheiat Ștefan Secăreanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md