Bani EUROPENI pentru migranții care doresc să-și lanseze o afacere ACASĂ
Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat 34 de cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 6,58 de milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create peste 200 de noi locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui peste 22,6 milioane de lei.
Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 50 la sută sunt în agricultură și se referă la cultivarea cerealelor și viței-de-vie, creșterea plantelor și animalelor, uscătorii de fructe etc. 12 întreprinderi care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele cinci - în industria prelucrătoare.
Analizele ODIMM indică faptul că 83 la sută din întreprinderile beneficiare de finanțare nerambursabilă sunt în faza extinderii afacerii, iar 17% - în faza de lansare. Din totalul cererilor recepționate, 15 afaceri sunt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 19 - de rudele de gradul unu ale migranților.
Totodată, potrivit datelor statistice, 35 la sută din afaceri sunt create și administrate de tineri, iar circa 27% din acestea sunt conduse de femei.
Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai R. Moldova, şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
INFOGRAFIC // Strugurii de masă din R. Moldova, vânduți la un preț-record în 2024: „Cerere mare și ofertă redusă”
ALARMANT // Creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de diabet, înregistrată în ultimii ani în R. Moldova: Aproape zece mii de cazuri noi de boală în 2023, dintre care 125 la copii
„Wizz Air” va opera ZILNIC zboruri directe Chișinău - București, din 30 martie 2025